10 Najčešćih Grešaka na WordPress-u i Kako ih Izbeći

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

WordPress je moćna i korisnička platforma, ali čak i iskusni korisnici mogu napraviti greške koje mogu negativno uticati na performanse, sigurnost i korisničko iskustvo njihovog sajta. U ovom sveobuhvatnom vodiču, istražićemo deset najčešćih grešaka na WordPress-u i pružiti praktične savete kako ih izbeći. Prateći ove savete, možete osigurati da vaš WordPress sajt radi glatko i efikasno.

1. Nepravljenje Rezervne Kopije Sajta

Jedna od najkritičnijih grešaka koju korisnici WordPress-a prave je nepravljenje redovne rezervne kopije sajta. Rezervna kopija je kopija fajlova i baze podataka vašeg sajta koju možete koristiti za vraćanje sajta u slučaju gubitka podataka, hakovanja ili drugih problema.

Zašto su Rezervne Kopije Važne

Rezervne kopije pružaju sigurnosnu mrežu, omogućavajući vam da brzo oporavite svoj sajt i minimizirate vreme zastoja. Bez rezervne kopije, rizikujete gubitak celokupnog sadržaja, prilagođavanja i korisničkih podataka.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Koristite Dodatak za Rezervne Kopije: Dodaci kao što su UpdraftPlus, BackWPup i VaultPress mogu automatizovati proces pravljenja rezervnih kopija i čuvati ih na sigurnim mestima kao što su cloud skladišta.
 • Redovno Pravljajte Rezervne Kopije: Uverite se da je vaš dodatak za rezervne kopije podešen da redovno pravi rezervne kopije. Dnevne ili nedeljne rezervne kopije su idealne, zavisno od toga koliko često ažurirate svoj sajt.
 • Čuvajte Rezervne Kopije Van Sajta: Čuvajte rezervne kopije na mestu odvojenom od servera vašeg sajta, kao što su Google Drive, Dropbox ili druga cloud skladišta.

2. Korišćenje Slabih Lozinki

Korišćenje slabih lozinki je uobičajena greška koja može ugroziti sigurnost vašeg sajta. Lozinke koje je lako pogoditi olakšavaju hakerima da dobiju pristup vašem sajtu.

Zašto su Jake Lozinke Važne

Jake lozinke su esencijalne za zaštitu vašeg sajta od brute force napada i neovlašćenog pristupa. Jaka lozinka kombinuje velika i mala slova, brojeve i specijalne karaktere.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Koristite Menadžer Lozinki: Alati kao što su LastPass, 1Password i Dashlane mogu generisati i čuvati složene lozinke.
 • Omogućite Dvofaktorsku Autentifikaciju: Dodajte dodatni sloj sigurnosti omogućavanjem dvofaktorske autentifikacije sa dodacima kao što su Google Authenticator ili Duo Two-Factor Authentication.
 • Redovno Ažurirajte Lozinke: Povremeno menjajte lozinke kako biste smanjili rizik od neovlašćenog pristupa.

3. Ignorisanje Ažuriranja WordPress-a

Ignorisanje ažuriranja za WordPress core, teme i dodatke može dovesti do sigurnosnih ranjivosti, problema sa kompatibilnošću i propuštanja novih funkcija i poboljšanja.

Zašto su Ažuriranja Ključna

Ažuriranja često uključuju zakrpe za sigurnosne ranjivosti, ispravke grešaka i poboljšanja koja unapređuju performanse i funkcionalnost vašeg sajta.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Omogućite Automatska Ažuriranja: Koristite dodatak kao što je Easy Updates Manager za upravljanje automatskim ažuriranjima za vaš WordPress sajt.
 • Redovno Proveravajte Ažuriranja: Često se prijavljujte na kontrolnu tablu vašeg WordPress-a da proverite i primenite ažuriranja.
 • Testirajte Ažuriranja na Staging Sajtu: Pre primene ažuriranja na vašem live sajtu, testirajte ih na staging sajtu kako biste osigurali kompatibilnost i izbegli potencijalne probleme.

4. Preopterećenje Sajta Dodacima

Iako dodaci dodaju funkcionalnost vašem WordPress sajtu, preopterećenje sajta prevelikim brojem dodataka može usporiti njegov rad i stvoriti sigurnosne ranjivosti.

Zašto su Previše Dodataka Problematični

Previše dodataka može povećati rizik od konflikata, usporiti vaš sajt i učiniti ga podložnijim sigurnosnim napadima.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Koristite Samo Esencijalne Dodatke: Ograničite dodatke na one koji su esencijalni za funkcionalnost vašeg sajta. Uklonite sve neiskorišćene ili redundantne dodatke.
 • Birajte Kvalitetne Dodatke: Birajte dodatke iz pouzdanih izvora sa dobrim recenzijama i redovnim ažuriranjima. WordPress.org i premium tržišta dodataka kao što je CodeCanyon su dobra mesta za početak.
 • Redovno Pregledajte Dodatke: Periodično pregledajte instalirane dodatke kako biste osigurali da su i dalje potrebni i ažurirani.

5. Korišćenje Podrazumevane ili Loše Kodirane Teme

Korišćenje podrazumevane ili loše kodirane teme može negativno uticati na performanse, sigurnost i korisničko iskustvo vašeg sajta. Važno je izabrati dobro dizajniranu, responzivnu i redovno ažuriranu temu.

Zašto je Izbor Teme Važan

Dobra tema osigurava da vaš sajt izgleda profesionalno, brzo se učitava i ispravno funkcioniše na svim uređajima. Loše kodirane teme mogu usporiti vaš sajt i uvesti sigurnosne ranjivosti.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Izaberite Pouzdanog Pružaoca Tema: Birajte teme od pouzdanih pružalaca kao što su ThemeForest, StudioPress ili WordPress Theme Repository.
 • Proverite Recenzije i Ocene: Pre nego što izaberete temu, pročitajte recenzije i proverite ocene kako biste osigurali da zadovoljava vaše potrebe i da je dobro ocenjena od strane drugih korisnika.
 • Odaberite Responzivni Dizajn: Uverite se da je tema responzivna i da dobro funkcioniše na svim uređajima, uključujući desktop, tablete i pametne telefone.

6. Nepoptimizacija Slika

Velike, neoptimizovane slike mogu usporiti vaš sajt, negativno utičući na korisničko iskustvo i SEO. Optimizacija slika je ključna za održavanje brzog i efikasnog sajta.

Zašto je Optimizacija Slika Važna

Optimizovane slike se brže učitavaju, smanjujući ukupno vreme učitavanja stranice i poboljšavajući korisničko iskustvo. Pretraživači takođe favorizuju brže sajtove, što može poboljšati vaše SEO rangiranje.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Koristite Dodatke za Optimizaciju Slika: Dodaci kao što su Smush, EWWW Image Optimizer i ShortPixel mogu automatski optimizovati slike dok ih otpremate.
 • Izaberite Pravi Format Fajla: Koristite JPEG za fotografije i PNG za grafike sa transparentnošću. Izbegavajte korišćenje BMP i TIFF fajlova jer su veći i manje web-prijateljski.
 • Promenite Veličinu Slika Pre Otpremanja: Promenite veličinu slika na dimenzije na kojima će se prikazivati na vašem sajtu kako biste smanjili veličinu fajla.

7. Nepostavljanje Child Teme

Pravljenje direktnih promena na fajlovima vaše teme može dovesti do gubitka prilagođavanja kada se tema ažurira. Kreiranje child teme omogućava vam da pravite promene bez uticaja na originalnu temu.

Zašto su Child Teme Neophodne

Child teme nasleđuju funkcionalnost i stilizovanje roditeljske teme, omogućavajući vam da prilagodite vaš sajt bez gubitka promena kada se roditeljska tema ažurira.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Kreirajte Child Temu: Pratite vodič na WordPress Codex-u za kreiranje child teme. Alternativno, koristite dodatak kao što je Child Theme Configurator za pojednostavljenje procesa.
 • Koristite Child Temu za Prilagođavanja: Pravite sve prilagođavanja u fajlovima child teme, osiguravajući da ostanu netaknute kada se roditeljska tema ažurira.

8. Nekorišćenje Google Analytics-a

Nekorišćenje Google Analytics-a znači propuštanje dragocenih uvida u saobraćaj vašeg sajta, ponašanje korisnika i performanse. Google Analytics pruža ključne podatke za optimizaciju vašeg sajta i marketinških strategija.

Zašto je Google Analytics Važan

Google Analytics vam pomaže da razumete vašu publiku, pratite vaše marketinške napore i donosite odluke zasnovane na podacima kako biste poboljšali performanse vašeg sajta.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Postavite Google Analytics: Kreirajte Google Analytics nalog i postavite svojstvo za vaš sajt. Koristite dodatak kao što je MonsterInsights ili Site Kit by Google za integraciju Google Analytics-a sa vašim WordPress sajtom.
 • Pratite Ključne Metričke Pokazatelje: Redovno pregledajte ključne metričke pokazatelje kao što su izvori saobraćaja, ponašanje korisnika i stope konverzije kako biste razumeli kako vaš sajt funkcioniše i identifikovali oblasti za poboljšanje.

9. Ignorisanje Mobilne Optimizacije

Sa većinom web saobraćaja koji dolazi sa mobilnih uređaja, ignorisanje mobilne optimizacije može rezultirati lošim korisničkim iskustvom i nižim rangiranjem u pretraživačima.

Zašto je Mobilna Optimizacija Ključna

Mobilno optimizovan sajt osigurava besprekorno korisničko iskustvo na svim uređajima, poboljšavajući angažman korisnika i zadržavanje. Pretraživači takođe prioritetno rangiraju mobilno-prijateljske sajtove.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Izaberite Responzivnu Temu: Uverite se da je vaša tema responzivna i da se dobro prilagođava različitim veličinama ekrana.
 • Testirajte Svoj Sajt na Mobilnim Uređajima: Koristite alate kao što je Google-ov Mobile-Friendly Test da proverite mobilnu kompatibilnost vašeg sajta i napravite neophodne prilagodbe.
 • Optimizujte za Brzinu: Koristite tehnike kao što su optimizacija slika, keširanje i minifikacija kako biste poboljšali brzinu učitavanja vašeg sajta na mobilnim uređajima.

10. Nepostojanje Jasne Strategije Sadržaja

Nedostatak jasne strategije sadržaja može rezultirati nedoslednim objavljivanjem, sadržajem niskog kvaliteta i lošim angažmanom korisnika. Dobro definisana strategija sadržaja pomaže vam da kreirate vredan i angažovan sadržaj koji rezonuje sa vašom publikom.

Zašto je Strategija Sadržaja Važna

Strategija sadržaja osigurava da dosledno proizvodite visokokvalitetan sadržaj koji je usklađen sa vašim ciljevima i zadovoljava potrebe vaše publike. Pomaže vam da ostanete organizovani, fokusirani i efikasni u vašim naporima na marketinšku sadržaju.

Kako Izbeći Ovu Grešku

 • Definišite Svoje Ciljeve: Identifikujte šta želite da postignete sa vašim sadržajem, kao što je povećanje saobraćaja, generisanje potencijalnih kupaca ili izgradnja svesti o brendu.
 • Razumite Svoju Publiku: Istražite vašu ciljnu publiku kako biste razumeli njihove potrebe, preferencije i probleme. Kreirajte sadržaj koji se bavi ovim aspektima.
 • Kreirajte Kalendar Sadržaja: Planirajte vaš sadržaj unapred koristeći kalendar sadržaja. Redovno planirajte objave kako biste održali doslednost i angažovali vašu publiku.
 • Merite i Prilagođavajte: Koristite alate kao što su Google Analytics i uvidi sa društvenih mreža da pratite performanse vašeg sadržaja. Prilagodite vašu strategiju zasnovano na podacima kako biste poboljšali rezultate.

Zaključak

Izbegavanjem ovih uobičajenih grešaka na WordPress-u, možete poboljšati performanse, sigurnost i korisničko iskustvo vašeg sajta. Redovne rezervne kopije, jake lozinke, dosledna ažuriranja i jasna strategija sadržaja su ključni za vođenje uspešnog WordPress sajta. Za detaljnije savete i podršku u postavljanju vašeg sajta, posetite aleksandardjekic.rs.

Često Postavljana Pitanja (FAQs)

1. Koliko često treba da pravim rezervne kopije svog WordPress sajta? Preporučuje se pravljenje rezervnih kopija vašeg WordPress sajta dnevno ili nedeljno, zavisno od toga koliko često ažurirate vaš sadržaj.

2. Šta čini jaku lozinku za moj WordPress sajt? Jaka lozinka kombinuje velika i mala slova, brojeve i specijalne karaktere. Izbegavajte korišćenje lako pogodivih lozinki kao što su „123456“ ili „password“.

3. Zašto su ažuriranja WordPress-a važna? Ažuriranja WordPress-a uključuju sigurnosne zakrpe, ispravke grešaka i nove funkcije. Održavanjem vašeg sajta ažurnim osiguravate da ostane siguran i da optimalno funkcioniše.

4. Koliko dodataka je previše za WordPress sajt? Ne postoji specifičan broj, ali korišćenje previše dodataka može usporiti vaš sajt i povećati sigurnosne rizike. Koristite samo esencijalne dodatke i redovno ih pregledajte.

5. Kako mogu optimizovati slike za moj WordPress sajt? Koristite dodatke za optimizaciju slika, birajte prave formate fajlova (JPEG za fotografije, PNG za grafike) i menjajte veličinu slika pre otpremanja.

6. Šta je child tema u WordPress-u? Child tema je tema koja nasleđuje funkcionalnost roditeljske teme. Omogućava vam da pravite prilagođavanja bez uticaja na fajlove roditeljske teme.

7. Kako da postavim Google Analytics na moj WordPress sajt? Kreirajte Google Analytics nalog, postavite svojstvo za vaš sajt i koristite dodatak kao što su MonsterInsights ili Site Kit by Google za integraciju sa vašim WordPress sajtom.

8. Zašto je mobilna optimizacija važna za moj WordPress sajt? Sa većinom web saobraćaja koji dolazi sa mobilnih uređaja, mobilno optimizovan sajt osigurava besprekorno korisničko iskustvo i poboljšava rangiranje u pretraživačima.

9. Šta je strategija sadržaja? Strategija sadržaja je plan za kreiranje, objavljivanje i upravljanje sadržajem koji je usklađen sa vašim ciljevima i zadovoljava potrebe vaše publike.

10. Kako mogu kreirati kalendar sadržaja za moj WordPress sajt? Koristite alate kao što su Google Calendar, Trello ili dodatke za kalendar sadržaja da planirate i zakazujete vaš sadržaj unapred.

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumete kako kreirati sigurnosne kopije vašeg sajta. Ako imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Srećno u upravljanju vašim web sajtom!

Top 10 WordPress Alata za Dizajnere

Dizajniranje WordPress sajta može biti i umetnost i nauka. Sa pravim alatima, dizajneri mogu kreirati vizuelno zadivljujuće, korisnički prijatne i visokoperformantne sajtove. Ovaj sveobuhvatni vodič će istražiti top 10 WordPress

Pogledaj više »