Kako izabrati pravu WordPress temu za vaš sajt

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

Odabir prave WordPress teme za vaš sajt može biti zastrašujući zadatak, s obzirom na hiljade dostupnih opcija. Prava tema može napraviti veliku razliku u izgledu, funkcionalnosti i uspehu vašeg sajta. U ovom detaljnom vodiču, istražićemo korake koje treba preduzeti kako biste izabrali savršenu temu za vaš WordPress sajt, uzimajući u obzir SEO standarde i WDF*IDF analizu.

1. Razumevanje vaših potreba

Pre nego što počnete pretraživanje tema, važno je da definišete svrhu vašeg sajta. Da li kreirate blog, portfolio, poslovni sajt ili online prodavnicu? Svaka vrsta sajta ima različite zahteve i funkcionalnosti. Postavljanje jasnih ciljeva pomoći će vam da suzite izbor.

1.1 Tip sajta
 • Blog: Ako planirate kreiranje bloga, fokusirajte se na teme koje nude odličnu tipografiju, čitljivost i funkcije za lako deljenje sadržaja.
 • Portfolio: Za portfolia, potrebna vam je tema sa jakim vizuelnim elementima i podrškom za slike i video.
 • Poslovni sajt: Poslovni sajt zahteva profesionalni izgled, jednostavnu navigaciju i funkcije kao što su kontakt forme i mape.
 • Online prodavnica: Za online prodavnice, potrebno je izabrati temu kompatibilnu sa WooCommerce-om i sa funkcionalnostima kao što su proizvodi, korpa i checkout proces.

2. SEO optimizacija

SEO (Search Engine Optimization) je ključan za privlačenje organskog saobraćaja na vaš sajt. Izbor SEO-friendly teme je od suštinskog značaja.

2.1 Brzina učitavanja

Brzina učitavanja stranica je važan faktor za SEO. Google preferira sajtove koji se brzo učitavaju. Birajte teme koje su dobro optimizovane i nemaju nepotreban kod koji može usporiti vaš sajt.

2.2 Responsivnost

Responsivni dizajn osigurava da vaš sajt izgleda dobro na svim uređajima, uključujući mobilne telefone i tablete. Google favorizuje mobilno optimizovane sajtove u rezultatima pretrage.

2.3 Struktura koda

Čist i dobro strukturiran kod pomaže pretraživačima da bolje indeksiraju vaš sajt. Proverite da tema koristi validan HTML i CSS, i izbegavajte teme koje koriste zastarele tehnike.

2.4 Schema Markup

Schema markup pomaže pretraživačima da razumeju sadržaj vašeg sajta. Birajte teme koje podržavaju schema markup kako biste poboljšali vidljivost vašeg sajta u pretragama.

3. Dizajn i prilagodljivost

Dizajn vaše teme treba da odražava brend vašeg sajta i bude privlačan za posetioce.

3.1 Vizuelni elementi

Birajte teme koje nude fleksibilne opcije za prilagođavanje boja, fontova i izgleda. Ovo će vam omogućiti da kreirate jedinstven izgled koji odgovara vašem brendu.

3.2 Prilagodljivost

Tema treba da bude lako prilagodljiva, sa opcijama za promenu rasporeda, dodavanje widgeta i podešavanje funkcionalnosti. Izaberite teme koje dolaze sa moćnim alatima za prilagođavanje kao što su Elementor ili WPBakery Page Builder.

3.3 Demo sadržaj

Mnoge premium teme dolaze sa demo sadržajem koji možete uvesti kako biste brzo započeli rad na vašem sajtu. Ovo može biti korisno za uvid u to kako tema izgleda u praksi i kako se mogu koristiti različiti elementi.

4. Podrška i ažuriranja

Redovna ažuriranja i dobra podrška su ključni za sigurnost i funkcionalnost vašeg sajta.

4.1 Ažuriranja

Proverite koliko često se tema ažurira. Teme koje se redovno ažuriraju imaju manje sigurnosnih rizika i bolje funkcionalnosti.

4.2 Podrška

Proverite kakvu podršku nudi autor teme. Dobra podrška može biti od velike pomoći u slučaju problema ili pitanja. Birajte teme koje dolaze sa dokumentacijom i brzim odgovorima na upite.

5. Kompatibilnost sa pluginovima

WordPress pluginovi dodaju dodatne funkcionalnosti vašem sajtu. Uverite se da je tema kompatibilna sa popularnim pluginovima kao što su Yoast SEO, WooCommerce, Contact Form 7, itd.

5.1 WooCommerce

Ako planirate online prodavnicu, proverite da li tema podržava WooCommerce i dolazi sa svim potrebnim funkcijama za e-trgovinu.

5.2 Page builderi

Page builderi kao što su Elementor i WPBakery Page Builder omogućavaju lako kreiranje i prilagođavanje stranica. Proverite da li je tema kompatibilna sa ovim alatima.

6. Besplatne naspram premium tema

Jedno od čestih pitanja je da li izabrati besplatnu ili premium temu. Oba izbora imaju svoje prednosti i mane.

6.1 Besplatne teme

Besplatne teme su dobar izbor za početnike i one sa ograničenim budžetom. Međutim, često dolaze sa ograničenim funkcionalnostima i manje podrške.

6.2 Premium teme

Premium teme obično nude više funkcionalnosti, bolju podršku i redovna ažuriranja. Iako zahtevaju ulaganje, često su vredne troška zbog dodatnih mogućnosti i sigurnosti.

7. Najbolje prakse za odabir teme

Da biste bili sigurni da birate pravu temu, sledite ove najbolje prakse:

7.1 Pročitajte recenzije

Recenzije korisnika mogu vam dati uvid u iskustva drugih sa tom temom. Obratite pažnju na komentare o brzini, podršci i lakoći korišćenja.

7.2 Proverite demonstracije

Demo verzije tema vam omogućavaju da vidite kako tema funkcioniše u praksi. Isprobajte različite demonstracije kako biste videli koje opcije i rasporedi vam najviše odgovaraju.

7.3 Testirajte na različitim uređajima

Proverite kako tema izgleda na različitim uređajima i ekranima. Responsivnost je ključna za dobar korisnički doživljaj.

7.4 Proverite dokumentaciju

Dobra dokumentacija olakšava proces prilagođavanja teme i rešavanja problema. Proverite da li tema dolazi sa detaljnim uputstvima i vodičima.

Zaključak

Odabir prave WordPress teme za vaš sajt zahteva pažljivo razmatranje vaših potreba, SEO faktora, dizajna, podrške, kompatibilnosti sa pluginovima i budžeta. Prateći korake i savete iz ovog vodiča, bićete u mogućnosti da izaberete temu koja će unaprediti izgled, funkcionalnost i uspeh vašeg sajta.

Top 10 besplatnih WordPress tema za 2024. godinu

Evo liste deset najboljih besplatnih WordPress tema za 2024. godinu koje možete koristiti za vaš sajt:

 1. Astra
  • Brza i lagana tema, kompatibilna sa većinom page buildera.
 2. OceanWP
  • Višenamenska tema sa mnogo prilagodljivih opcija i demo sadržaja.
 3. Neve
  • Moderna tema sa brzim učitavanjem i optimizovana za SEO.
 4. Hestia
  • Jednostavna tema sa fokusom na dizajn i funkcionalnost.
 5. Zakra
  • Višenamenska tema sa mnogo predefinisanih demo stranica.
 6. GeneratePress
  • Lagana i fleksibilna tema koja je odlična za performanse.
 7. Sydney
  • Profesionalna poslovna tema sa puno opcija za prilagođavanje.
 8. ColorMag
  • Idealan izbor za magazine i novinske sajtove.
 9. Ashe
  • Elegantna i moderna tema pogodna za blogove i lične sajtove.
 10. Customify
  • Višenamenska tema sa podrškom za prilagođavanje u realnom vremenu.

Svaka od ovih tema nudi jedinstvene funkcionalnosti i dizajn, pa izaberite onu koja najbolje odgovara potrebama vašeg sajta. Sve su besplatne i dostupne za preuzimanje, što ih čini odličnim izborom za početak rada na vašem WordPress sajtu.

Šta je WPLocal i Kako ga Postaviti?

WPLocal je moćan alat za WordPress programere i dizajnere, koji nudi jednostavan način za razvijanje i testiranje WordPress sajtova lokalno na vašem računaru. Ovaj sveobuhvatan vodič objasniće vam šta je

Pogledaj više »