Kako Izabrati Ime za Blog i Registrovati Domen

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

Izbor pravog imena za vaš blog i registracija odgovarajućeg domena su ključni prvi koraci u izgradnji vašeg online prisustva. Ime vašeg bloga i domen će služiti kao temelj vašeg brenda i mogu značajno uticati na uspeh vašeg bloga. Ovaj sveobuhvatni vodič će vas provesti kroz proces odabira privlačnog imena za blog, provere njegove dostupnosti i registracije vašeg domena. Pored toga, pružićemo najbolje SEO prakse, odgovore na često postavljana pitanja i praktične savete kako osigurati da ime vašeg bloga i domen pozitivno doprinose vašem online uspehu.

Sadržaj

 1. Uvod
 2. Važnost Dobrog Imena Bloga
 3. Kako Izabrati Ime za Blog
  • Brainstorming Ideja
  • Korišćenje Ključnih Reči
  • Držanje Jednostavnosti i Pamtljivosti
  • Provera Dostupnosti
 4. Važnost Domen Imena
 5. Kako Registrovati Domen
  • Izbor Registrara Domen
  • Koraci za Registraciju Domen
  • Saveti za Odabir Najboljeg Domen Imena
 6. SEO Najbolje Prakse za Ime Bloga i Domen
 7. Često Postavljana Pitanja (FAQ)

1. Uvod

Pokretanje bloga je uzbudljivo preduzeće, ali jedan od najvažnijih odluka koje ćete doneti na početku je izbor imena za vaš blog i registracija domena. Ime vašeg bloga i domen su više od samo adrese na webu; oni su ključni elementi vašeg identiteta brenda.

Za detaljnije vodiče i resurse, posetite aleksandardjekic.rs.

2. Važnost Dobrog Imena Bloga

Zašto je Dobro Ime Bloga Važno?

Dobro ime bloga je važno jer:

 • Stvara Prvi Utisak: Ime vašeg bloga je prva stvar koju potencijalni čitaoci vide. Trebalo bi da privuče njihovu pažnju i da im da ideju o čemu se radi na vašem blogu.
 • Gradi Vaš Brend: Ime vašeg bloga je ključni deo vašeg brendiranja. Trebalo bi da odražava ličnost i nišu vašeg bloga.
 • Pomaže u SEO-u: Dobro odabrano ime bloga može poboljšati rangiranje vašeg bloga u pretraživačima, čineći ga lakšim za pronalaženje online.
 • Podstiče Pamtljivost: Jedinstveno i pamtljivo ime bloga učiniće ga lakšim za pamćenje i povratak čitaocima.

3. Kako Izabrati Ime za Blog

Brainstorming Ideja

Počnite sa brainstormovanjem liste potencijalnih imena bloga. Razmislite o fokusu vašeg bloga, ciljnoj publici i jedinstvenim prodajnim tačkama. Zapišite što više ideja bez filtriranja.

Korišćenje Ključnih Reči

Inkorporiranje ključnih reči koje se odnose na nišu vašeg bloga može pomoći sa SEO-om. Koristite alate kao što su Google Keyword Planner ili Ubersuggest za pronalaženje popularnih ključnih reči u vašoj industriji. Međutim, pobrinite se da ime zvuči prirodno i ne forsirano.

Držanje Jednostavnosti i Pamtljivosti

Ciljajte na ime koje je jednostavno, lako za spelovanje i pamtljivo. Izbegavajte složene reči, brojeve i crtice, jer mogu otežati pamćenje i kucanje imena vašeg bloga.

Provera Dostupnosti

Kada imate listu potencijalnih imena, proverite njihovu dostupnost. Osigurajte da je domen ime dostupno i proverite da li postoje zaštitni znakovi ili postojeće firme sa sličnim imenima. Alati kao što su Namecheap i GoDaddy mogu vam pomoći da proverite dostupnost domena.

Za više saveta o izboru imena za blog, posetite aleksandardjekic.rs.

4. Važnost Domen Imena

Zašto je Domen Ime Važno?

Domen ime je adresa vašeg bloga na internetu. Dobro domen ime je važno jer:

 • Poboljšava SEO: Domen ime koje uključuje relevantne ključne reči može poboljšati rangiranje vašeg bloga u pretraživačima.
 • Gradi Kredibilitet: Profesionalno domen ime može pomoći u uspostavljanju vašeg bloga kao kredibilnog izvora informacija.
 • Utice na Brendiranje: Domen ime je ključni deo identiteta vašeg brenda. Trebalo bi da bude lako za pamćenje i da odražava nišu i ličnost vašeg bloga.

5. Kako Registrovati Domen

Izbor Registrara Domen

Registrar domena je kompanija koja upravlja registracijom domena. Neki popularni registrari domena uključuju GoDaddy, Namecheap i Bluehost. Uporedite njihove cene, korisničku podršku i dodatne funkcije pre donošenja odluke.

Koraci za Registraciju Domen

 1. Izaberite Vaše Domen Ime: Odaberite ime koje je dostupno i predstavlja vaš blog.
 2. Odaberite Registrara: Izaberite registrara i kreirajte nalog.
 3. Pretražite Vaš Domen: Koristite alat za pretragu registrara da proverite da li je vaše željeno domen ime dostupno.
 4. Registrujte Domen: Ako je ime dostupno, pratite korake za dovršavanje procesa registracije. Ovo obično uključuje pružanje vaših kontakt informacija i plaćanje.

Saveti za Odabir Najboljeg Domen Imena

 • Držite Ga Kratkim i Jednostavnim: Kraća domen imena su lakša za pamćenje i kucanje.
 • Izbegavajte Brojeve i Crtice: Oni mogu biti zbunjujući i teški za pamćenje.
 • Koristite Ključne Reči: Inkorporirajte relevantne ključne reči za poboljšanje SEO-a.
 • Izaberite Pravi Ekstenziju: Najčešća domen ekstenzija je .com, ali možete razmotriti i .net, .org, ili zemaljske ekstenzije kao što je .rs.

Za više informacija o registraciji domena, posetite aleksandardjekic.rs.

6. SEO Najbolje Prakse za Ime Bloga i Domen

Inkorporirajte Ključne Reči

Uključite relevantne ključne reči u imena vašeg bloga i domena da biste poboljšali rangiranje u pretraživačima. Međutim, osigurajte da ime ostane prirodno i lako za čitanje.

Držite Ga Brendiranim

Imena vašeg bloga i domena trebaju biti jedinstvena i brendirana. Izbegavajte generička imena koja bi se mogla lako pomešati sa drugim blogovima ili poslovanjima.

Izbegavajte Problematiku Zaštitnog Znaka

Pre nego što finalizirate ime vašeg bloga i domen, sprovedite pretragu zaštitnog znaka kako biste osigurali da ne kršite postojeće zaštitne znakove.

Učinite Ga Pamtljivim

Pamtljivo ime je lakše za čitaoce da ga zapamte i preporuče. Ciljajte na jednostavnost i jedinstvenost da biste se izdvojili u svojoj niši.

Optimizujte za Korisničko Iskustvo

Osigurajte da su imena vašeg bloga i domena laka za spelovanje i izgovor. Komplikovana imena mogu dovesti do grešaka pri kucanju i gubitka saobraćaja.

Za više SEO najboljih praksi, posetite aleksandardjekic.rs.

7. Često Postavljana Pitanja (FAQ)

1. Kako da brainstormujem ideje za ime bloga? Počnite razmišljajući o fokusu vašeg bloga, ciljnoj publici i jedinstvenim prodajnim tačkama. Zapišite što više ideja i zatim ih suzite.

2. Da li treba da uključim ključne reči u ime mog bloga? Uključivanje ključnih reči može pomoći sa SEO-om, ali pobrinite se da ime zvuči prirodno i da je lako za pamćenje.

3. Kako da proverim da li je domen ime dostupno? Koristite alate registrara domena kao što su Namecheap ili GoDaddy da proverite dostupnost željenog domen imena.

4. Šta treba da razmotrim pri izboru registrara domena? Uporedite cene, korisničku podršku i dodatne funkcije kao što su zaštita privatnosti i hosting emaila.

5. Kako da registrujem domen ime? Izaberite domen ime, odaberite registrara, proverite dostupnost domena i pratite korake za registraciju.

6. Koliko je važna ekstenzija domena? Ekstenzija .com je najpopularnija i generalno najpoželjnija, ali druge ekstenzije kao što su .net, .org ili zemaljske ekstenzije takođe mogu biti korišćene.

7. Mogu li kasnije promeniti ime mog bloga ili domen? Da, ali to može biti komplikovano i može uticati na vaš SEO i brendiranje. Najbolje je izabrati jako ime i domen od početka.

8. Šta ako je moje željeno domen ime zauzeto? Razmotrite korišćenje druge ekstenzije, dodavanje reči ili izbor sličnog ali jedinstvenog imena.

9. Kako da izbegnem probleme sa zaštitnim znakom za ime mog bloga? Sprovedite pretragu zaštitnog znaka kako biste osigurali da odabrano ime ne krši postojeće zaštitne znakove.

10. Kako mogu učiniti ime mog bloga pamtljivim? Držite ga jednostavnim, jedinstvenim i relevantnim za vašu nišu. Izbegavajte složene reči i neobične pravopisne varijante.