Kako Napraviti Backup Preko cPanela ili Preko Plugina za WordPress: Detaljan Vodič

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

U današnjem digitalnom svetu, sigurnost vašeg sajta je od presudnog značaja. Redovno kreiranje sigurnosnih kopija (backup-a) je jedan od najvažnijih koraka koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoj sajt od potencijalnih problema kao što su gubitak podataka, hakerski napadi ili tehnički problemi. U ovom vodiču ćemo detaljno objasniti kako napraviti backup preko cPanela i preko popularnih plugina za WordPress. Takođe ćemo pokriti često postavljana pitanja vezana za backup kako biste dobili sve potrebne informacije na jednom mestu.

Zašto je Backup Važan?

Backup je ključan jer vam omogućava da vratite vaš sajt u prethodno stanje u slučaju bilo kakvog problema. Bilo da je u pitanju greška prilikom ažuriranja, zlonamerni napad ili slučajno brisanje važnih podataka, backup vam omogućava brz i jednostavan povratak na funkcionalan sajt. Bez redovnih backup-a, rizikujete gubitak svih podataka na vašem sajtu.

Kako Napraviti Backup Preko cPanela

cPanel je jedan od najpopularnijih kontrolnih panela za web hosting i nudi jednostavne alate za kreiranje sigurnosnih kopija. Evo korak-po-korak uputstva kako napraviti backup koristeći cPanel.

Korak 1: Prijava u cPanel

Prvo, prijavite se u vaš cPanel nalog. Obično se pristupa putem URL-a kao što je http://vasdomen.com/cpanel ili http://vasdomen.com:2083. Unesite vaše korisničko ime i lozinku.

Korak 2: Pristup Alatu za Backup

Nakon prijave, idite do sekcije Files i kliknite na opciju Backup.

Korak 3: Kreiranje Full Backup-a

 1. U sekciji Full Backup, kliknite na dugme Download a Full Website Backup.
 2. Izaberite destinaciju za backup. Preporučuje se da izaberete Home Directory.
 3. Unesite vašu email adresu kako biste dobili obaveštenje kada backup bude završen.
 4. Kliknite na Generate Backup.

cPanel će sada kreirati full backup vašeg sajta i poslati vam email kada proces bude završen. Možete preuzeti backup fajl sa servera putem FTP-a ili direktno iz cPanela.

Korak 4: Kreiranje Parcijalnih Backup-a

Osim full backup-a, cPanel omogućava i kreiranje parcijalnih backup-a. Možete kreirati backup samo vaših datoteka, baza podataka ili email filtera i prosljeđivača.

 1. Za backup datoteka, u sekciji Files kliknite na Home Directory i preuzmite fajl.
 2. Za backup baza podataka, u sekciji Databases kliknite na ime baze koju želite da preuzmete.
 3. Za backup email filtera i prosljeđivača, kliknite na odgovarajuće opcije u sekciji Email Forwarders & Filters.

Kako Napraviti Backup Korišćenjem WordPress Plugina

Postoji mnogo WordPress plugina koji omogućavaju jednostavno kreiranje sigurnosnih kopija. U ovom vodiču ćemo pokriti tri najpopularnija plugina: UpdraftPlus, BackupBuddy i BackWPup.

UpdraftPlus

UpdraftPlus je jedan od najpopularnijih i najpouzdanijih WordPress backup plugina. Omogućava vam da kreirate sigurnosne kopije i automatski ih čuvate na različitim cloud servisima kao što su Google Drive, Dropbox, Amazon S3 i drugi.

 1. Instalirajte i aktivirajte UpdraftPlus plugin.
 2. Idite na Settings > UpdraftPlus Backups.
 3. Kliknite na dugme Backup Now.
 4. Izaberite šta želite da uključite u backup (datoteke, baza podataka) i kliknite na Backup Now.

UpdraftPlus će sada kreirati backup vašeg sajta. Možete podesiti i automatske backup-ove u podešavanjima plugina.

BackupBuddy

BackupBuddy je premium WordPress backup plugin koji nudi sveobuhvatne opcije za kreiranje i upravljanje backup-ovima. Omogućava vam da kreirate full backup-e, zakazujete automatske backup-ove i čuvate backup-ove na cloud servisima.

 1. Instalirajte i aktivirajte BackupBuddy plugin.
 2. Idite na BackupBuddy > Backup.
 3. Kliknite na Complete Backup da biste kreirali full backup vašeg sajta.
 4. Podesite opcije za automatsko zakazivanje backup-ova i destinaciju za čuvanje (Google Drive, Dropbox, itd.).

BackWPup

BackWPup je još jedan popularan WordPress backup plugin koji vam omogućava da kreirate sigurnosne kopije i čuvate ih na različitim cloud servisima. Takođe podržava zakazivanje automatskih backup-ova.

 1. Instalirajte i aktivirajte BackWPup plugin.
 2. Idite na BackWPup > Add New Job.
 3. Unesite ime za novi posao (npr. „Full Backup“).
 4. Izaberite šta želite da uključite u backup (datoteke, baze podataka, itd.).
 5. Podesite opcije za čuvanje backup-a (Google Drive, Dropbox, FTP).
 6. Kliknite na Start Job da biste započeli proces backup-a.

Često Postavljana Pitanja o Backup-u

1. Zašto je važno kreirati sigurnosne kopije sajta?

Sigurnosne kopije su ključne za zaštitu vašeg sajta od gubitka podataka, hakerskih napada, tehničkih problema i grešaka prilikom ažuriranja. Backup vam omogućava brz i jednostavan povratak na funkcionalan sajt.

2. Koliko često treba praviti backup sajta?

Preporučuje se da pravite backup sajta barem jednom nedeljno. Ako često ažurirate sadržaj na vašem sajtu, razmislite o dnevnim backup-ovima.

3. Gde treba čuvati sigurnosne kopije?

Sigurnosne kopije treba čuvati na sigurnom mestu izvan vašeg servera. Preporučuju se cloud servisi kao što su Google Drive, Dropbox, Amazon S3 ili eksterni hard diskovi.

4. Koji su najbolji WordPress backup pluginovi?

Najpopularniji WordPress backup pluginovi su UpdraftPlus, BackupBuddy i BackWPup. Svi oni nude jednostavne i pouzdane opcije za kreiranje sigurnosnih kopija.

5. Kako vratiti sajt iz backup-a?

Većina backup alata, uključujući cPanel i WordPress pluginove, nudi opciju za vraćanje sajta iz backup-a. Proces se obično sastoji od učitavanja backup fajla i praćenja jednostavnih uputstava.

6. Da li mogu automatizovati proces backup-a?

Da, mnogi WordPress pluginovi kao što su UpdraftPlus, BackupBuddy i BackWPup omogućavaju zakazivanje automatskih backup-ova. Takođe, cPanel omogućava podešavanje automatskih backup-a putem cron poslova.

7. Šta uključiti u sigurnosnu kopiju sajta?

Sigurnosna kopija treba da uključuje sve važne datoteke vašeg sajta, bazu podataka, teme, plugine i medijske datoteke. Full backup je najkompletnija opcija.

8. Da li backup usporava moj sajt?

Proces kreiranja backup-a može privremeno povećati opterećenje servera, ali ne bi trebalo da značajno uspori vaš sajt. Preporučuje se kreiranje backup-a u periodima kada imate manje posetilaca.

9. Da li su besplatni WordPress backup pluginovi pouzdani?

Da, mnogi besplatni WordPress backup pluginovi kao što su UpdraftPlus i BackWPup su vrlo pouzdani i nude sve osnovne funkcije koje su vam potrebne za kreiranje sigurnosnih kopija.

10. Šta uraditi ako backup ne funkcioniše?

Ako imate problema sa kreiranjem ili vraćanjem backup-a, proverite dokumentaciju plugina ili cPanela za rešenja. Takođe možete kontaktirati podršku vašeg hosting provajdera ili developera plugina za pomoć.

Zaključak

Kreiranje sigurnosnih kopija je ključan korak za zaštitu vašeg web sajta. Bilo da koristite cPanel ili WordPress pluginove, redovni backup-ovi će vam omogućiti da brzo i lako vratite vaš sajt u slučaju problema. Pratite korake iz ovog vodiča kako biste osigurali da vaš sajt bude siguran i zaštićen.

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumete kako kreirati sigurnosne kopije vašeg sajta. Ako imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Srećno u upravljanju vašim web sajtom!