Kako ubrzati vaš WordPress sajt: Saveti i trikovi

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

Brzo učitavanje sajta je ključno za korisničko iskustvo i optimizaciju za pretraživače. Spori sajtovi mogu dovesti do većih stopa napuštanja, nižih konverzija i loših rangiranja na Google-u. U ovom sveobuhvatnom vodiču, istražićemo različite metode i strategije za ubrzanje vašeg WordPress sajta, osiguravajući da radi glatko i efikasno.

Sadržaj

 1. Zašto je brzina sajta važna
 2. Proverite brzinu vašeg sajta
 3. Izaberite brz hosting provajder
 4. Koristite laganu WordPress temu
 5. Optimizujte vaše slike
 6. Iskoristite keširanje u pregledaču
 7. Minifikujte CSS, JavaScript i HTML
 8. Koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN)
 9. Omogućite Gzip kompresiju
 10. Smanjite vreme odziva servera
 11. Optimizujte vašu WordPress bazu podataka
 12. Deaktivirajte ili uklonite neiskorišćene dodatke
 13. Koristite lazy loading za slike i video zapise
 14. Implementirajte AMP (ubrzane mobilne stranice)
 15. Često postavljana pitanja

Zašto je brzina sajta važna

Brzina sajta je ključna iz nekoliko razloga:

 • Korisničko iskustvo: Korisnici očekuju brzo učitavanje sajtova. Ako vaš sajt predugo traje da se učita, posetioci će verovatno napustiti pre nego što se učitavanje završi.
 • SEO rangiranje: Google koristi brzinu stranice kao faktor rangiranja. Brži sajtovi imaju veće šanse da se rangiraju više u rezultatima pretrage.
 • Stope konverzije: Brži sajt može dovesti do većih stopa konverzije. Sporo učitavanje može frustrirati korisnike i smanjiti verovatnoću da završe kupovinu ili popune formular.

Proverite brzinu vašeg sajta

Pre nego što optimizujete vaš WordPress sajt, potrebno je da izmerite njegovu trenutnu brzinu. Alati kao što su Google PageSpeed Insights, GTmetrix i Pingdom mogu pružiti detaljne izveštaje o performansama vašeg sajta i ponuditi predloge za poboljšanje.

Izaberite brz hosting provajder

Vaš hosting provajder igra značajnu ulogu u brzini vašeg sajta. Izaberite renomiranog hosting provajdera poznatog po performansama i pouzdanosti. Opcije kao što su SiteGround, Bluehost i WP Engine popularne su među korisnicima WordPress-a zbog svoje brzine i podrške.

Koristite laganu WordPress temu

Lagana tema može značajno smanjiti vreme učitavanja. Teme kao što su GeneratePress, Astra i OceanWP dizajnirane su za brzinu i performanse. Izbegavajte korišćenje tema sa previše ugrađenih funkcija koje vam nisu potrebne.

Optimizujte vaše slike

Slike mogu biti jedan od najvećih uzroka sporog učitavanja. Optimizujte vaše slike tako što ćete:

 • Kompresovati: Koristite alate kao što su TinyPNG ili ImageOptim za kompresovanje slika bez gubitka kvaliteta.
 • Skalirati: Promenite veličinu vaših slika na tačne dimenzije potrebne za vaš sajt. Postavljanje nepotrebno velikih slika može usporiti vaš sajt.
 • Koristite odgovarajuće formate: Koristite moderne formate slika kao što je WebP, koji nude bolju kompresiju od tradicionalnih formata kao što su JPEG ili PNG.

Iskoristite keširanje u pregledaču

Keširanje u pregledaču čuva neke fajlove vašeg sajta u pregledačima posetilaca, smanjujući količinu podataka koja treba da se učita pri sledećim posetama. Možete omogućiti keširanje u pregledaču dodavanjem sledećeg koda u vaš .htaccess fajl:

plaintextCopy code<IfModule mod_expires.c>
 ExpiresActive On
 ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
 ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
 ExpiresByType image/gif "access 1 year"
 ExpiresByType image/png "access 1 year"
 ExpiresByType text/css "access 1 month"
 ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
 ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
 ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
 ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
 ExpiresDefault "access 2 days"
</IfModule>

Minifikujte CSS, JavaScript i HTML

Minifikovanje vaših CSS, JavaScript i HTML fajlova smanjuje njihovu veličinu uklanjanjem nepotrebnih karaktera, komentara i prostora. Dodaci kao što su Autoptimize i W3 Total Cache mogu pomoći u automatizaciji ovog procesa.

Koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN)

CDN skladišti kopije fajlova vašeg sajta na više servera širom sveta, omogućavajući korisnicima da ih preuzmu sa servera koji im je najbliži. Ovo smanjuje vreme učitavanja i poboljšava brzinu sajta. Popularni CDN-ovi uključuju Cloudflare, MaxCDN i KeyCDN.

Omogućite Gzip kompresiju

Gzip kompresija smanjuje veličinu fajlova vašeg sajta, čineći ih bržim za preuzimanje. Možete omogućiti Gzip kompresiju dodavanjem sledećeg koda u vaš .htaccess fajl:

plaintextCopy code<IfModule mod_deflate.c>
 AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml text/css text/javascript application/javascript application/x-javascript
</IfModule>

Smanjite vreme odziva servera

Vreme odziva servera se odnosi na vreme koje je potrebno da vaš server odgovori na zahtev iz pregledača. Da biste smanjili vreme odziva servera:

 • Izaberite pouzdanog hosting provajdera: Kao što je ranije pomenuto, dobar hosting provajder može značajno uticati na brzinu vašeg sajta.
 • Koristite laganu temu: Kao što je diskutovano, lagana tema smanjuje opterećenje na vašem serveru.
 • Optimizujte vašu bazu podataka: Redovno čistite bazu podataka kako biste uklonili nepotrebne podatke i smanjili vreme učitavanja.

Optimizujte vašu WordPress bazu podataka

Vremenom, vaša WordPress baza podataka može postati zagušena nepotrebnim podacima, kao što su revizije postova, spam komentari i prolazne opcije. Koristite dodatke kao što su WP-Optimize ili WP-Sweep za čišćenje i optimizaciju vaše baze podataka.

Deaktivirajte ili uklonite neiskorišćene dodatke

Imanje previše dodataka može usporiti vaš sajt. Deaktivirajte i uklonite sve dodatke koje ne koristite. Budite oprezni pri odabiru dodataka i birajte one koji su dobro kodirani i održavani.

Koristite lazy loading za slike i video zapise

Lazy loading odlaže učitavanje slika i video zapisa dok nisu potrebni (tj. dok se ne pojave u vidokrugu). Ovo može značajno poboljšati vreme učitavanja vašeg sajta. Dodaci kao što su Lazy Load by WP Rocket i a3 Lazy Load mogu vam pomoći da implementirate lazy loading na vašem sajtu.

Implementirajte AMP (ubrzane mobilne stranice)

AMP je open-source okvir koji omogućava kreiranje brzo učitavajućih mobilnih stranica. Implementacija AMP može poboljšati brzinu vašeg sajta na mobilnim uređajima. Dodaci kao što je AMP za WordPress olakšavaju dodavanje AMP funkcionalnosti na vaš sajt.

Često postavljana pitanja

1. Kako da proverim brzinu mog WordPress sajta?

Brzinu vašeg sajta možete proveriti pomoću alata kao što su Google PageSpeed Insights, GTmetrix i Pingdom. Ovi alati pružaju detaljne izveštaje i predloge za poboljšanje.

2. Koje je dobro vreme učitavanja za sajt?

Idealno, vaš sajt bi trebalo da se učita za 2-3 sekunde. Brže učitavanje poboljšava korisničko iskustvo i može pozitivno uticati na vaše rangiranje na pretraživačima.

3. Mogu li dodaci usporiti moj WordPress sajt?

Da, loše kodirani ili nepotrebni dodaci mogu usporiti vaš sajt. Važno je koristiti samo neophodne dodatke i birati one koji su dobro kodirani i redovno ažurirani.

4. Koliko često treba da optimizujem bazu podataka?

Trebalo bi redovno da optimizujete bazu podataka, u zavisnosti od veličine i aktivnosti vašeg sajta. Mesečna optimizacija je dobra praksa za većinu sajtova.

5. Da li je neophodno koristiti CDN?

Iako nije apsolutno neophodno, korišćenje CDN-a može značajno poboljšati brzinu učitavanja vašeg sajta, posebno ako imate globalnu publiku. Omogućava bržu isporuku sadržaja vašeg sajta korisnicima širom sveta.

6. Šta je lazy loading i kako pomaže?

Lazy loading odlaže učitavanje slika i video zapisa dok nisu potrebni (tj. dok se ne pojave u vidokrugu). Ovo može značajno poboljšati vreme učitavanja vašeg sajta smanjenjem količine podataka koje treba inicijalno učitati.

7. Koje su najbolje prakse za optimizaciju slika?

Najbolje prakse za optimizaciju slika uključuju kompresiju slika bez gubitka kvaliteta pomoću alata kao što su TinyPNG, skaliranje slika na tačne dimenzije potrebne za vaš sajt i korišćenje modernih formata slika kao što je WebP.

8. Kako mogu omogućiti Gzip kompresiju na mom WordPress sajtu?

Gzip kompresiju možete omogućiti dodavanjem sledećeg koda u vaš .htaccess fajl:

plaintextCopy code<IfModule mod_deflate.c>
 AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml text/css text/javascript application/javascript application/x-javascript
</IfModule>

Alternativno, možete koristiti dodatke kao što je WP Super Cache da omogućite Gzip kompresiju.

9. Koja je razlika između minifikovanja i kombinovanja CSS i JavaScript fajlova?

Minifikovanje CSS i JavaScript fajlova uključuje uklanjanje nepotrebnih karaktera, komentara i prostora kako bi se smanjila njihova veličina. Kombinovanje ovih fajlova znači spajanje više fajlova u jedan kako bi se smanjio broj HTTP zahteva. Oba postupka mogu poboljšati brzinu vašeg sajta.

10. Kako korišćenje lagane WordPress teme utiče na brzinu sajta?

Lagana tema je dizajnirana sa minimalnim kodom i funkcijama, što smanjuje opterećenje na vašem serveru i ubrzava vaš sajt. Korišćenje lagane teme može značajno poboljšati performanse vašeg sajta.

11. Zašto je izbor pravog hosting provajdera važan za brzinu sajta?

Vaš hosting provajder igra ključnu ulogu u performansama vašeg sajta. Dobar hosting provajder nudi brzo vreme odziva servera, pouzdanost i efikasnu korisničku podršku, što sve doprinosi bržem sajtu.

12. Šta su ubrzane mobilne stranice (AMP) i kako pomažu?

AMP je open-source okvir koji omogućava kreiranje brzo učitavajućih mobilnih stranica. Implementacija AMP može poboljšati brzinu vašeg sajta na mobilnim uređajima, poboljšati korisničko iskustvo i potencijalno poboljšati vaše rangiranje na pretraživačima.

13. Mogu li koristiti više keširanja dodataka istovremeno?

Ne, nije preporučljivo koristiti više keširanja dodataka istovremeno, jer mogu doći do konflikata i problema. Izaberite jedan pouzdan dodatak za keširanje, kao što su W3 Total Cache ili WP Super Cache.

14. Kako da smanjim vreme odziva servera?

Da biste smanjili vreme odziva servera, izaberite pouzdanog hosting provajdera, koristite laganu temu, optimizujte bazu podataka i osigurajte da je kod vašeg sajta efikasan i bez nepotrebnih elemenata.

15. Kako uklanjanje neiskorišćenih dodataka utiče na brzinu sajta?

Uklanjanje neiskorišćenih dodataka smanjuje opterećenje na vašem serveru, smanjuje rizik od sigurnosnih ranjivosti i može značajno poboljšati brzinu vašeg sajta. Važno je redovno pregledati i deaktivirati ili izbrisati dodatke koji više nisu potrebni.

Zaključak

Optimizacija vašeg WordPress sajta za brzinu je ključna za korisničko iskustvo i rangiranje na pretraživačima. Prateći savete i trikove iz ovog vodiča, možete osigurati da se vaš sajt brzo i efikasno učitava. Redovno pratite performanse vašeg sajta, ažurirajte dodatke i teme i uvek tražite nove načine za poboljšanje brzine sajta.

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumete kako kreirati sigurnosne kopije vašeg sajta. Ako imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Srećno u upravljanju vašim web sajtom!