Koliko Košta WordPress Sajt?

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

Kreiranje WordPress sajta je popularan izbor za pojedince i firme koje žele da uspostave prisustvo na internetu. Međutim, jedno od najčešće postavljanih pitanja je: Koliko košta WordPress sajt? Odgovor na ovo pitanje značajno varira u zavisnosti od vaših specifičnih potreba i ciljeva. Ovaj sveobuhvatni vodič će razložiti različite troškove povezane sa izgradnjom WordPress sajta, od registracije domena i hostinga do tema, dodataka i profesionalnih usluga.

Uvod u WordPress

WordPress je svestrana i jednostavna platforma koja pokreće preko 40% svih sajtova na internetu. To je softver otvorenog koda, što znači da je besplatan za korišćenje, ali postoje različiti troškovi u vezi sa postavljanjem i održavanjem WordPress sajta. Ovi troškovi mogu biti široko kategorizovani kao početni troškovi postavljanja, tekući troškovi održavanja i opcioni troškovi za dodatne funkcije i usluge.

Početni Troškovi Postavljanja

Naziv Domena

Vaš naziv domena je adresa koju ljudi koriste da pristupe vašem sajtu. Važno je izabrati lako pamtljiv i relevantan naziv domena za vaš sajt. Nazivi domena obično koštaju između $10 i $20 godišnje, u zavisnosti od registra i vršne domene (TLD) koju izaberete (npr. .com, .net, .org).

Popularni Registri Domena

Web Hosting

Web hosting je mesto gde se čuvaju fajlovi vašeg sajta i koji su dostupni posetiocima na internetu. Troškovi hostinga mogu značajno varirati u zavisnosti od tipa hostinga i pružaoca usluge. Evo nekih uobičajenih opcija hostinga:

 • Deljeni Hosting: Ovo je najpovoljnija opcija, počevši od oko $3 do $10 mesečno. Pogodan je za male i srednje sajtove.
 • VPS Hosting: Virtual Private Server (VPS) hosting pruža više resursa i fleksibilnosti od deljenog hostinga, koštajući između $20 i $60 mesečno.
 • Posvećeni Hosting: Za velike sajtove sa visokim saobraćajem, posvećeni hosting nudi posvećene resurse i superiorne performanse, sa cenama koje se kreću od $80 do $200+ mesečno.
 • Managed WordPress Hosting: Ova specijalizovana opcija hostinga je optimizovana za WordPress sajtove, nudeći funkcije kao što su automatska ažuriranja, bekapi i poboljšana sigurnost. Cene obično variraju od $20 do $100+ mesečno.

Popularni Provajderi Web Hostinga

SSL Sertifikat

SSL sertifikat šifrira podatke koji se prenose između vašeg sajta i njegovih posetilaca, obezbeđujući sigurnu vezu. SSL sertifikati su ključni za zaštitu osetljivih informacija i takođe su faktor rangiranja za pretraživače kao što je Google. Mnogi pružaoci hostinga nude besplatne SSL sertifikate kroz Let’s Encrypt, ali premium SSL sertifikati mogu koštati između $50 i $200 godišnje.

WordPress Tema

Tema vašeg WordPress sajta određuje njegov izgled i raspored. Postoji na hiljade besplatnih tema dostupnih u WordPress temi repozitorijumu, ali premium teme često nude više funkcija, opcija prilagođavanja i podrške. Premium teme obično koštaju između $30 i $100.

Popularna Tržišta Tema

Esencijalni Dodaci

Dodaci proširuju funkcionalnost vašeg WordPress sajta. Dok su mnogi dodaci besplatni, premium dodaci mogu dodati značajnu vrednost i napredne funkcije. Esencijalni dodaci mogu uključivati:

 • SEO Dodaci: Yoast SEO, All in One SEO Pack
 • Sigurnosni Dodaci: Wordfence, Sucuri
 • Dodaci za Performanse: WP Rocket, W3 Total Cache
 • Dodaci za Bekap: UpdraftPlus, BackupBuddy
 • Dodaci za Forme: Gravity Forms, WPForms

Premium dodaci obično koštaju između $30 i $100 godišnje.

Tekući Troškovi Održavanja

Obnova Hostinga

Nakon početnog perioda, moraćete da obnovite vaš plan hostinga. Cene obnove mogu biti više od početnih cena, pa je važno ovo uzeti u obzir prilikom budžetiranja.

Obnova Domena

Kao i hosting, vaš naziv domena će morati da se obnavlja godišnje. Vodite računa o datumima obnavljanja kako biste izbegli gubitak domena.

Obnova Dodataka i Tema

Mnogi premium dodaci i teme zahtevaju godišnje obnavljanje za kontinuiranu podršku i ažuriranja. Važno je držati vaše dodatke i teme ažuriranim radi održavanja sigurnosti i kompatibilnosti sa najnovijom verzijom WordPress-a.

Sigurnost Sajta

Investiranje u sigurnost sajta je ključno za zaštitu vašeg sajta od pretnji i napada. Ovo može uključivati premium sigurnosne dodatke, skeniranje zlonamernog softvera i firewall usluge, koje mogu koštati između $50 i $200 godišnje.

Bekap Sajta

Redovni bekapi su esencijalni za osiguranje da možete vratiti vaš sajt u slučaju gubitka podataka ili drugih problema. Dok neki pružaoci hostinga uključuju bekape u svoje planove, možda ćete želeti da koristite premium uslugu bekapa ili dodatak.

Opcioni Troškovi za Dodatne Funkcije i Usluge

Prilagođeni Dizajn i Razvoj

Ako želite jedinstven i visoko prilagođen sajt, možda ćete morati da angažujete profesionalnog dizajnera ili developera. Troškovi prilagođenog dizajna i razvoja mogu značajno varirati u zavisnosti od složenosti vašeg sajta i stručnosti profesionalca. U proseku, prilagođeni dizajn sajta može koštati između $500 i $5,000, dok prilagođeni razvoj može koštati između $1,000 i $10,000 ili više.

Funkcionalnost za E-trgovinu

Ako planirate da prodajete proizvode ili usluge online, moraćete da dodate funkcionalnost za e-trgovinu vašem WordPress sajtu. WooCommerce je najpopularniji dodatak za e-trgovinu za WordPress i besplatan je za korišćenje. Međutim, možda ćete trebati dodatne premium ekstenzije za funkcije kao što su platni sistemi, pretplate i napredne opcije dostave, koje mogu koštati između $30 i $300 po komadu.

Sajtovi za Članstvo

Ako želite da kreirate sajt za članstvo gde korisnici plaćaju za pristup premium sadržaju, biće vam potreban dodatak za članstvo. Popularni dodaci za članstvo kao što su MemberPress i Restrict Content Pro obično koštaju između $100 i $300 godišnje.

Sistemi za Učenje (LMS)

Za obrazovne sajtove koji nude online kurseve, potreban je LMS dodatak. Dodaci kao što su LearnDash i LifterLMS mogu koštati između $150 i $300 godišnje, sa dodatnim troškovima za premium dodatke i ekstenzije.

Marketing i SEO Usluge

Investiranje u marketing i SEO usluge može pomoći da privučete saobraćaj na vaš sajt i poboljšate rangiranje u pretraživačima. Usluge mogu uključivati istraživanje ključnih reči, kreiranje sadržaja, izgradnju linkova i upravljanje društvenim mrežama. Troškovi za profesionalne marketing i SEO usluge mogu varirati od $500 do $5,000 mesečno, u zavisnosti od obima i nivoa stručnosti potrebnog.

Kreiranje Sadržaja

Kvalitetan sadržaj je esencijalan za angažovanje vaše publike i poboljšanje SEO vašeg sajta. Možda će vam biti potrebno da angažujete profesionalne pisce, fotografe ili videografe za kreiranje sadržaja za vaš sajt. Troškovi kreiranja sadržaja mogu značajno varirati u zavisnosti od tipa i kvaliteta sadržaja, sa blog postovima koji obično koštaju između $50 i $500 po komadu, dok profesionalne fotografske ili video usluge koštaju između $500 i $5,000 ili više.

Ukupan Pregled Troškova

Da biste dobili jasniju predstavu o ukupnim troškovima WordPress sajta, evo rezimea potencijalnih troškova:

Osnovni WordPress Sajt

 • Naziv Domena: $10-$20 godišnje
 • Deljeni Hosting: $3-$10 mesečno
 • SSL Sertifikat: Besplatno do $200 godišnje
 • Premium Tema: $30-$100 (jednokratno ili godišnje)
 • Esencijalni Dodaci: $0-$100 godišnje
 • Ukupan Početni Trošak: $43-$430
 • Ukupan Godišnji Trošak: $43-$430

Napredni WordPress Sajt

 • Naziv Domena: $10-$20 godišnje
 • Managed WordPress Hosting: $20-$100 mesečno
 • Premium SSL Sertifikat: $50-$200 godišnje
 • Premium Tema: $30-$100 (jednokratno ili godišnje)
 • Premium Dodaci: $100-$300 godišnje
 • Prilagođeni Dizajn i Razvoj: $1,000-$10,000 (jednokratno)
 • Ukupan Početni Trošak: $1,230-$10,720
 • Ukupan Godišnji Trošak: $480-$1,420

WordPress Sajt za E-trgovinu

 • Naziv Domena: $10-$20 godišnje
 • Managed WordPress Hosting: $20-$100 mesečno
 • Premium SSL Sertifikat: $50-$200 godišnje
 • Premium Tema: $30-$100 (jednokratno ili godišnje)
 • E-trgovinski Dodaci i Ekstenzije: $100-$500 godišnje
 • Prilagođeni Dizajn i Razvoj: $2,000-$20,000 (jednokratno)
 • Ukupan Početni Trošak: $2,210-$20,920
 • Ukupan Godišnji Trošak: $660-$1,720

Često Postavljana Pitanja (FAQs)

1. Koliko košta izrada osnovnog WordPress sajta? Troškovi izrade osnovnog WordPress sajta obično se kreću od $43 do $430 za početno postavljanje i godišnje troškove.

2. Koji su tekući troškovi održavanja WordPress sajta? Tekući troškovi uključuju obnovu hostinga, obnovu domena, obnovu dodataka i tema, sigurnost sajta i bekape, obično se kreću od $43 do $1,420 godišnje.

3. Koliko košta prilagođeni dizajn i razvoj WordPress sajta? Prilagođeni dizajn i razvoj mogu koštati između $1,000 i $10,000 ili više, u zavisnosti od složenosti i stručnosti potrebne.

4. Koji su troškovi dodavanja funkcionalnosti za e-trgovinu WordPress sajtu? Dodavanje funkcionalnosti za e-trgovinu može koštati između $2,210 i $20,920 za početno postavljanje i $660 do $1,720 godišnje, uključujući hosting, SSL sertifikate, premium teme, dodatke i prilagođeni razvoj.

5. Koliko koštaju premium WordPress teme i dodaci? Premium teme obično koštaju između $30 i $100, dok premium dodaci mogu varirati od $30 do $100 godišnje.

6. Da li je potrebno angažovati profesionalca za moj WordPress sajt? Iako nije neophodno, angažovanje profesionalca može pomoći u kreiranju jedinstvenog i visoko prilagođenog sajta, posebno za složene projekte kao što su e-trgovina ili sajtovi za članstvo.

7. Mogu li izraditi WordPress sajt besplatno? Da, možete izraditi osnovni WordPress sajt besplatno koristeći besplatne teme i dodatke, ali ćete ipak morati platiti za registraciju domena i hosting.

8. Koliko koštaju SEO i marketing usluge za WordPress sajt? Profesionalne SEO i marketing usluge mogu koštati od $500 do $5,000 mesečno, u zavisnosti od obima i nivoa stručnosti potrebnog.

9. Koliko košta kreiranje sadržaja za WordPress sajt? Troškovi kreiranja sadržaja variraju, sa blog postovima koji obično koštaju između $50 i $500 po komadu, dok profesionalne fotografske ili video usluge koštaju između $500 i $5,000 ili više.

10. Kako mogu uštedeti novac na svom WordPress sajtu? Možete uštedeti novac koristeći besplatne teme i dodatke, birajući pristupačne hosting planove i sami obavljajući neke zadatke, kao što su kreiranje sadržaja i osnovni SEO.

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumete kako kreirati sigurnosne kopije vašeg sajta. Ako imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Srećno u upravljanju vašim web sajtom!