Najbolja Besplatna Tema za Blog Sajt i Najbolja Premium Tema za Blog Sajt

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

Odabir prave WordPress teme za vaš blog sajt je ključan za uspeh. Tema ne samo da definiše izgled vašeg sajta, već i funkcionalnost, korisničko iskustvo, kao i SEO performanse. Postoje hiljade besplatnih i premium tema koje možete izabrati, ali kako znati koja je najbolja za vaš blog? U ovom detaljnom vodiču, istražićemo najbolje besplatne i premium teme za blog sajtove, njihove prednosti i mane, i kako odabrati onu pravu za vaše potrebe.

1. Zašto je važan odabir prave teme za blog?

Tema igra ključnu ulogu u određivanju uspeha vašeg bloga. Prava tema može poboljšati korisničko iskustvo, učiniti vaš sadržaj privlačnijim, i pomoći vam da rangirate bolje na pretraživačima. Evo nekoliko razloga zašto je važno odabrati pravu temu:

 • Izgled i doživljaj: Tema definiše kako će vaš sajt izgledati i kako će korisnici doživeti vaše sadržaje.
 • SEO performanse: Dobro kodirane teme pomažu vašem sajtu da se brže učitava i bolje rangira na pretraživačima.
 • Funkcionalnost: Tema može dodati nove funkcionalnosti vašem sajtu, kao što su različiti rasporedi, widgeti, i dodatne opcije za prilagođavanje.

2. Najbolja besplatna tema za blog sajt

Kada je u pitanju odabir besplatne teme za blog, važno je pronaći temu koja je dobro kodirana, redovno ažurirana, i nudi funkcionalnosti koje su vam potrebne. Jedna od najboljih besplatnih tema za blog sajtove je Astra.

2.1 Astra – Najbolja besplatna tema za blog sajt

Astra je jedna od najpopularnijih besplatnih WordPress tema koja je idealna za blog sajtove. Ova tema je poznata po svojoj brzini, fleksibilnosti i jednostavnosti korišćenja.

2.1.1 Prednosti Astra teme
 • Brzina: Astra je poznata po svojoj brzini učitavanja. Tema je lagana i optimizovana za brze performanse, što je ključno za SEO.
 • Prilagodljivost: Nudi mnogo opcija za prilagođavanje, uključujući promenljive rasporede, boje, tipografiju i više.
 • Kompatibilnost sa page builderima: Astra je kompatibilna sa popularnim page builderima kao što su Elementor, Beaver Builder, i Gutenberg.
 • SEO optimizacija: Tema je optimizovana za SEO, sa ugrađenim schema markups i brzim vremenom učitavanja.
 • Podrška za WooCommerce: Ako planirate da dodate online prodavnicu vašem blogu, Astra podržava WooCommerce.
2.1.2 Mane Astra teme
 • Ograničene napredne funkcionalnosti: Kao besplatna tema, Astra nema sve napredne funkcionalnosti koje nude premium teme. Za dodatne opcije, morate nadograditi na Astra Pro.
2.2 Kako instalirati i prilagoditi Astra temu

Instalacija i prilagođavanje Astra teme je jednostavna. Evo koraka koje treba da pratite:

 1. Instalacija Astra teme: Prijavite se na vaš WordPress admin panel, idite na Izgled > Teme > Dodaj novu, pretražite „Astra“ i instalirajte temu.
 2. Aktivacija teme: Nakon instalacije, kliknite na „Aktiviraj“ da biste aktivirali Astra temu.
 3. Prilagođavanje: Idite na Izgled > Prilagodi i istražite sve opcije za prilagođavanje koje Astra nudi.
2.3 Primer blog sajta sa Astra temom

Mnogi uspešni blogovi koriste Astra temu zbog njene fleksibilnosti i brzine. Na primer, Blog sa Astra temom koristi jednostavan, čist dizajn koji naglašava sadržaj i pruža odlično korisničko iskustvo.

3. Najbolja premium tema za blog sajt

Ako ste spremni da uložite novac u premium temu, dobijate pristup naprednijim funkcionalnostima, boljem dizajnu i prioritetnoj podršci. Jedna od najboljih premium tema za blog sajtove je Divi.

3.1 Divi – Najbolja premium tema za blog sajt

Divi je jedna od najprodavanijih premium WordPress tema, kreirana od strane Elegant Themes. Ova tema je poznata po svom moćnom page builderu i neograničenim opcijama za prilagođavanje.

3.1.1 Prednosti Divi teme
 • Divi Builder: Divi dolazi sa ugrađenim Divi Builderom, vizuelnim page builderom koji omogućava lako kreiranje i prilagođavanje stranica.
 • Napredne funkcionalnosti: Divi nudi mnoštvo modula i opcija za prilagođavanje, uključujući različite rasporede, animacije, i specijalne efekte.
 • Redovna ažuriranja: Elegant Themes redovno ažurira Divi kako bi osigurao kompatibilnost sa najnovijim verzijama WordPress-a i dodao nove funkcionalnosti.
 • SEO optimizacija: Divi je optimizovan za SEO sa brzim vremenom učitavanja, schema markup podrškom i čistim kodom.
 • Podrška: Kupovinom Divi dobijate pristup prioritetnoj podršci, uključujući forume, dokumentaciju i direktnu pomoć od tima Elegant Themes.
3.1.2 Mane Divi teme
 • Cena: Divi je premium tema, što znači da morate platiti za pristup. Međutim, cena uključuje pristup svim temama i pluginovima od Elegant Themes.
 • Krivulja učenja: Zbog mnogih opcija za prilagođavanje, početnicima može trebati vreme da nauče kako maksimalno iskoristiti sve funkcionalnosti Divi Buildera.
3.2 Kako instalirati i prilagoditi Divi temu

Instalacija i prilagođavanje Divi teme je jednostavna. Evo koraka koje treba da pratite:

 1. Kupovina Divi teme: Posetite Elegant Themes i kupite Divi temu.
 2. Preuzimanje i instalacija: Nakon kupovine, preuzmite Divi temu i instalirajte je putem WordPress admin panela (Izgled > Teme > Dodaj novu > Postavi temu).
 3. Aktivacija teme: Nakon instalacije, kliknite na „Aktiviraj“ da biste aktivirali Divi temu.
 4. Prilagođavanje sa Divi Builderom: Koristite Divi Builder za kreiranje i prilagođavanje stranica. Pristupite Divi Builderu putem WordPress admin panela (Divi > Builder).
3.3 Primer blog sajta sa Divi temom

Mnogi profesionalni blogovi koriste Divi temu zbog njenog moćnog page buildera i fleksibilnosti. Na primer, Profesionalni blog sa Divi temom koristi napredne funkcionalnosti i prilagođavanja koje Divi nudi kako bi kreirao jedinstveno korisničko iskustvo.

4. Uporedni pregled: Astra vs. Divi

4.1 Cena
 • Astra: Besplatna verzija je dostupna, dok Astra Pro košta od $47 godišnje.
 • Divi: Cene počinju od $89 godišnje, sa doživotnom opcijom za $249.
4.2 Funkcionalnosti
 • Astra: Osnovne funkcionalnosti u besplatnoj verziji, sa naprednim opcijama u Astra Pro.
 • Divi: Sveobuhvatne funkcionalnosti uključene u osnovnu cenu, uključujući Divi Builder.
4.3 Prilagodljivost
 • Astra: Visoka prilagodljivost sa mnogim opcijama za prilagođavanje.
 • Divi: Izuzetno prilagodljiv sa ugrađenim vizuelnim page builderom.
4.4 Podrška i ažuriranja
 • Astra: Ograničena podrška u besplatnoj verziji, prioritetna podrška u Pro verziji.
 • Divi: Prioritetna podrška i redovna ažuriranja uključena u cenu.

5. Kako odabrati pravu temu za vaš blog?

5.1 Definišite svoje potrebe

Prvo, razmislite o tipu bloga koji kreirate i funkcionalnostima koje će vam biti potrebne. Da li vam je potrebna tema sa naprednim opcijama za prilagođavanje ili je osnovna tema sa brzim vremenom učitavanja dovoljna?

5.2 Istražite opcije

Istražite različite teme, pročitajte recenzije i pogledajte primere sajtova koji koriste te teme. Ovo će vam pomoći da steknete bolju predstavu o tome kako će tema funkcionisati u praksi.

5.3 Proverite kompatibilnost

Uverite se da je tema kompatibilna sa vašim pluginovima i WordPress verzijom. Ovo je posebno važno za premium teme koje često dolaze sa mnogim ugrađenim funkcionalnostima.

5.4 Testirajte pre kupovine

Ako je moguće, testirajte temu pre nego što je kupite. Mnogi developeri nude demo verzije ili povrat novca ukoliko niste zadovoljni temom.

6. Zaključak

Izbor prave WordPress teme za vaš blog zavisi od vaših potreba, budžeta i tehničkog znanja. Astra je odličan izbor za besplatnu temu, dok Divi nudi napredne funkcionalnosti i prilagođavanja kao premium tema. Prateći savete iz ovog vodiča, bićete u mogućnosti da donesete informisanu odluku i kreirate uspešan blog.