Šta je cPanel i Podešavanja: Detaljan Vodič za Početnike

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

cPanel je jedan od najpopularnijih kontrolnih panela za upravljanje web hostingom. Ako ste novi u svetu web hostinga, cPanel će vam olakšati upravljanje vašim web sajtom zahvaljujući svom intuitivnom i korisnički prijateljskom interfejsu. U ovom vodiču ćemo detaljno objasniti šta je cPanel, kako funkcioniše, koje su njegove glavne funkcije, kao i kako da ga optimalno podesite za vaš web sajt. Takođe ćemo pokriti često postavljana pitanja vezana za cPanel kako biste dobili sve potrebne informacije na jednom mestu.

Šta je cPanel?

cPanel je kontrolni panel za web hosting koji vam omogućava da upravljate svim aspektima vašeg hosting naloga putem jednostavnog grafičkog interfejsa. Koristeći cPanel, možete upravljati domenima, datotekama, bazama podataka, e-mailovima, sigurnosnim kopijama, i mnogim drugim funkcijama. Glavni cilj cPanela je da učini administraciju servera pristupačnom i jednostavnom za korisnike svih nivoa tehničkog znanja.

Glavne Karakteristike cPanela

 1. Upravljanje Datotekama
  • cPanel vam omogućava da jednostavno upravljate datotekama na vašem serveru putem File Manager-a. Možete otpremati, preuzimati, menjati, brisati i organizovati datoteke direktno iz vašeg preglednika.
 2. Upravljanje E-mailovima
  • Kreiranje i upravljanje e-mail nalozima, postavljanje auto-odgovora, kreiranje e-mail filtera i zaštita od neželjene pošte su samo neke od funkcija koje cPanel nudi za upravljanje e-mailovima.
 3. Baze Podataka
  • cPanel podržava MySQL i PostgreSQL baze podataka. Možete kreirati nove baze podataka, upravljati postojećim, kao i dodeljivati korisnike i privilegije za baze podataka.
 4. Domeni
  • Upravljanje domenima je jednostavno sa cPanelom. Možete dodavati dodatne domene, kreirati poddomene, upravljati redirekcijama i još mnogo toga.
 5. Sigurnosne Kopije
  • cPanel nudi opcije za kreiranje i upravljanje sigurnosnim kopijama vašeg sajta. Ovo je ključna funkcija za zaštitu vaših podataka i obezbeđivanje brzog oporavka u slučaju problema.
 6. Sigurnost
  • Upravljanje SSL sertifikatima, zaštita od DDoS napada, podešavanje zaštitnih zidova i mnoge druge sigurnosne opcije su dostupne kroz cPanel.
 7. Instalacija Softvera
  • Uz Softaculous ili slične dodatke, cPanel omogućava jednostavnu instalaciju popularnih web aplikacija kao što su WordPress, Joomla, Drupal, Magento i mnoge druge.

Kako Pristupiti cPanelu

Da biste pristupili cPanelu, obično ćete koristiti URL koji izgleda ovako: http://vasdomen.com/cpanel ili http://vasdomen.com:2083. Unesite svoje korisničko ime i lozinku koje ste dobili od svog hosting provajdera.

Podešavanja cPanela

Korak 1: Podešavanje E-mail Naloga

Jedna od prvih stvari koje ćete želeti da uradite je podešavanje e-mail naloga. Da biste kreirali novi e-mail nalog:

 1. Uđite u sekciju Email u cPanelu.
 2. Kliknite na Email Accounts.
 3. Kliknite na dugme Create.
 4. Unesite željeno ime e-mail naloga i lozinku.
 5. Kliknite na Create Account.

Korak 2: Kreiranje Sigurnosnih Kopija

Redovno kreiranje sigurnosnih kopija je od vitalnog značaja za zaštitu vašeg sajta. Da biste kreirali sigurnosnu kopiju:

 1. Uđite u sekciju Files u cPanelu.
 2. Kliknite na Backup.
 3. Izaberite vrstu sigurnosne kopije koju želite da kreirate (celokupan nalog, određene datoteke, baze podataka, itd.).
 4. Kliknite na dugme Download da biste preuzeli kopiju na vaš lokalni uređaj.

Korak 3: Upravljanje Domenima

Da biste dodali novi domen:

 1. Uđite u sekciju Domains u cPanelu.
 2. Kliknite na Addon Domains.
 3. Unesite ime domena i direktorijum koji će biti povezan sa tim domenom.
 4. Kliknite na Add Domain.

Korak 4: Instalacija Softvera

Uz Softaculous, instalacija softvera je jednostavna:

 1. Uđite u sekciju Software u cPanelu.
 2. Kliknite na Softaculous Apps Installer.
 3. Izaberite aplikaciju koju želite da instalirate (npr. WordPress).
 4. Kliknite na Install i pratite uputstva.

Često Postavljana Pitanja o cPanelu

1. Šta je cPanel i zašto ga koristiti?

cPanel je kontrolni panel za upravljanje web hostingom koji pruža jednostavan grafički interfejs za upravljanje serverom. Koristi se zbog svoje jednostavnosti, pristupačnosti i širokog spektra funkcija koje olakšavaju administraciju web sajtova.

2. Kako se prijaviti u cPanel?

Prijavljujete se u cPanel pomoću korisničkog imena i lozinke koje ste dobili od svog hosting provajdera. Obično se pristupa putem URL-a kao što je http://vasdomen.com/cpanel ili http://vasdomen.com:2083.

3. Da li je cPanel besplatan?

cPanel nije besplatan, ali većina hosting provajdera uključuje cPanel u svoje hosting pakete bez dodatnih troškova.

4. Kako mogu kreirati sigurnosnu kopiju mog sajta?

Sigurnosne kopije možete kreirati putem opcije Backup u sekciji Files u cPanelu. Izaberite vrstu kopije koju želite da kreirate i preuzmite je na svoj lokalni uređaj.

5. Kako mogu instalirati WordPress putem cPanela?

WordPress možete instalirati putem Softaculous Apps Installer-a u sekciji Software. Izaberite WordPress, kliknite na Install i pratite uputstva za instalaciju.

6. Kako dodati novi domen u cPanelu?

Da biste dodali novi domen, idite u sekciju Domains, kliknite na Addon Domains, unesite ime domena i direktorijum, i kliknite na Add Domain.

7. Kako mogu upravljati e-mail nalozima u cPanelu?

E-mail nalozima možete upravljati putem sekcije Email. Možete kreirati nove naloge, postaviti auto-odgovore, kreirati filtere i još mnogo toga.

8. Šta raditi ako zaboravim lozinku za cPanel?

Ako zaboravite lozinku za cPanel, možete je resetovati putem opcije Forgot Password na stranici za prijavu ili kontaktirati svog hosting provajdera za pomoć.

9. Kako mogu poboljšati sigurnost mog cPanel naloga?

Poboljšajte sigurnost vašeg cPanel naloga korišćenjem jakih lozinki, omogućavanjem dvostruke autentifikacije (2FA), redovnim ažuriranjem softvera i kreiranjem redovnih sigurnosnih kopija.

10. Da li mogu prilagoditi izgled cPanela?

Izgled cPanela može biti prilagođen putem opcija u sekciji Preferences, gde možete promeniti stil i temu interfejsa prema svojim preferencijama.

Zaključak

cPanel je moćan alat koji vam omogućava da lako upravljate svim aspektima vašeg web sajta. Njegove funkcije i intuitivni interfejs čine ga idealnim izborom za korisnike svih nivoa tehničkog znanja. Bilo da želite da upravljate datotekama, kreirate e-mail naloge, instalirate softver ili poboljšate sigurnost vašeg sajta, cPanel vam pruža sve potrebne alate na dohvat ruke. Prateći ovaj vodič, bićete u mogućnosti da maksimalno iskoristite sve prednosti koje cPanel nudi.

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumete šta je cPanel i kako ga koristiti. Ako imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Srećno u upravljanju vašim web sajtom!