Šta su WordPress Page Builder-i? Sveobuhvatan Vodič

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

WordPress page builder-i su revolucionisali način na koji se sajtovi dizajniraju i grade. Ovi alati omogućavaju korisnicima da kreiraju zapanjujuće, prilagođene web stranice bez pisanja ijednog reda koda. U ovom sveobuhvatnom vodiču, detaljno ćemo objasniti šta su WordPress page builder-i, njihov značaj, kako funkcionišu, popularne opcije i kako odabrati pravi za vaše potrebe. Takođe ćemo odgovoriti na često postavljana pitanja kako bismo vam pomogli da bolje razumete ove moćne alate.

Sadržaj

 1. Uvod u WordPress Page Builder-e
 2. Značaj WordPress Page Builder-a
 3. Kako WordPress Page Builder-i funkcionišu
 4. Popularni WordPress Page Builder-i
 5. Kako odabrati pravi Page Builder
 6. Implementacija WordPress Page Builder-a
 7. Prednosti korišćenja WordPress Page Builder-a
 8. Uobičajeni problemi i kako ih rešiti
 9. Često postavljana pitanja

1. Uvod u WordPress Page Builder-e

WordPress page builder-i su dodaci ili integrisane funkcije u WordPress temama koje omogućavaju korisnicima da kreiraju i prilagođavaju web stranice koristeći drag-and-drop interfejs. Ovi alati eliminišu potrebu za znanjem kodiranja, čineći dizajn sajta dostupnim svima, od početnika do naprednih korisnika.

Istorija WordPress Page Builder-a

WordPress page builder-i su se pojavili početkom 2010-ih kao odgovor na rastuću potražnju za alatima za dizajn sajtova koji su laki za korišćenje. Od tada su evoluirali, nudeći širok spektar funkcija i mogućnosti koje zadovoljavaju različite dizajnerske potrebe.

2. Značaj WordPress Page Builder-a

WordPress page builder-i su ključni iz nekoliko razloga:

Pristupačnost

Page builder-i čine web dizajn pristupačnim za ne-programere. Sa intuitivnim drag-and-drop interfejsom, svako može kreirati profesionalno izgledajuće sajtove bez prethodnog znanja kodiranja.

Efikasnost

Ovi alati ubrzavaju proces dizajna, omogućavajući korisnicima da brzo izgrade web stranice. Dolaze sa unapred dizajniranim šablonima i elementima koji se mogu prilagoditi prema specifičnim potrebama.

Fleksibilnost

WordPress page builder-i nude ogromnu fleksibilnost, omogućavajući korisnicima da kreiraju jedinstvene rasporede i dizajne. Pružaju širok spektar opcija za prilagođavanje, od fontova i boja do složenih rasporeda i animacija.

Ekonomičnost

Korišćenje page builder-a može biti ekonomičnije od angažovanja web programera. Omogućava preduzećima i pojedincima da kreiraju visokokvalitetne sajtove bez značajnih finansijskih ulaganja.

3. Kako WordPress Page Builder-i funkcionišu

Razumevanje kako WordPress page builder-i funkcionišu može vam pomoći da najbolje iskoristite ove alate.

Drag-and-Drop Interfejs

Osnovna karakteristika svakog page builder-a je njegov drag-and-drop interfejs. Korisnici mogu odabrati elemente kao što su tekstualni okviri, slike, dugmad i widget-i iz panela i postaviti ih na stranicu.

Unapred Dizajnirani Šabloni

Mnogi page builder-i dolaze sa unapred dizajniranim šablonima koji služe kao početna tačka. Ovi šabloni se mogu prilagoditi kako bi odgovarali korisnikovom brendiranju i stilskim preferencijama.

Opcije za Prilagođavanje

Page builder-i nude širok spektar opcija za prilagođavanje. Korisnici mogu prilagoditi veličinu, boju, font i pozicioniranje elemenata. Napredni builder-i takođe nude animacije, parallax efekte i opcije za responzivni dizajn.

Shortcode-ovi i Widget-i

Page builder-i često koriste shortcode-ove i widget-e za dodavanje funkcionalnosti. Shortcode-ovi su mali komadi koda koji obavljaju specifične zadatke, dok su widget-i unapred izgrađeni moduli koji se mogu dodati na različite delove stranice.

4. Popularni WordPress Page Builder-i

Postoji nekoliko popularnih WordPress page builder-a, svaki sa svojim setom karakteristika i prednosti.

Elementor

Elementor je jedan od najpopularnijih page builder-a, poznat po lakoći korišćenja i moćnim funkcijama. Nudi besplatnu verziju sa osnovnim funkcijama i premium verziju sa naprednim mogućnostima.

 • Karakteristike: Drag-and-drop editor, unapred dizajnirani šabloni, responzivni dizajn, tema builder, WooCommerce builder i više.
 • Web sajt: Elementor

Beaver Builder

Beaver Builder je robustan i fleksibilan page builder koji zadovoljava i početnike i profesionalce. Nudi čist interfejs i širok spektar opcija za dizajn.

 • Karakteristike: Drag-and-drop editor, front-end uređivanje, unapred dizajnirani šabloni, responzivni dizajn, WooCommerce integracija i više.
 • Web sajt: Beaver Builder

Divi Builder

Divi Builder je popularan page builder od Elegant Themes, poznat po naprednim dizajnerskim mogućnostima i vizuelnom uređivačkom interfejsu. Deo je Divi teme, ali se može koristiti i sa drugim temama.

 • Karakteristike: Drag-and-drop editor, vizuelno uređivanje, unapred dizajnirani šabloni, responzivni dizajn, tema builder, split testing i više.
 • Web sajt: Divi Builder

WPBakery Page Builder

WPBakery Page Builder (ranije poznat kao Visual Composer) je svestran page builder koji nudi mogućnosti za uređivanje i sa prednje i sa zadnje strane. Poznat je po svojoj kompatibilnosti sa različitim temama i dodacima.

 • Karakteristike: Drag-and-drop editor, front-end i back-end uređivanje, unapred dizajnirani šabloni, responzivni dizajn, WooCommerce integracija i više.
 • Web sajt: WPBakery Page Builder

SiteOrigin Page Builder

SiteOrigin Page Builder je besplatan i vrlo fleksibilan page builder koji se savršeno integriše sa WordPress-om. Nudi jednostavan interfejs i širok spektar widget-a.

 • Karakteristike: Drag-and-drop editor, front-end uređivanje, unapred dizajnirani šabloni, responzivni dizajn, podrška za widget-e i više.
 • Web sajt: SiteOrigin Page Builder

5. Kako odabrati pravi Page Builder

Odabir pravog page builder-a zavisi od nekoliko faktora:

Jednostavnost Korišćenja

Razmotrite koliko je page builder jednostavan za korišćenje. Tražite drag-and-drop interfejs i intuitivne kontrole koje olakšavaju proces dizajna.

Karakteristike i Funkcionalnost

Procijenite karakteristike koje nudi page builder. Osigurajte da uključuje elemente i opcije za prilagođavanje koje su vam potrebne za vaš sajt.

Kompatibilnost

Proverite da li je page builder kompatibilan sa vašom WordPress temom i drugim dodacima koje koristite. Neki builder-i bolje funkcionišu sa određenim temama i dodacima.

Cena

Razmotrite vaš budžet. Mnogi page builder-i nude besplatne verzije sa osnovnim funkcijama i premium verzije sa naprednim mogućnostima. Odlučite koja verzija odgovara vašim potrebama i budžetu.

Podrška i Dokumentacija

Tražite page builder-e sa sveobuhvatnom podrškom i dokumentacijom. Pristup tutorijalima, forumima i korisničkoj podršci može biti ključan, posebno ako naiđete na probleme.

6. Implementacija WordPress Page Builder-a

Implementacija WordPress page builder-a uključuje nekoliko koraka. Evo generalnog vodiča koji će vam pomoći da započnete:

Korak 1: Izbor i Instalacija Page Builder-a

Izaberite page builder koji odgovara vašim potrebama i instalirajte ga iz WordPress plugin repozitorijuma ili sa sajta developera.

Korak 2: Aktivacija Page Builder-a

Aktivirajte page builder dodatak iz WordPress kontrolne table. Ovo će omogućiti funkcije i opcije page builder-a.

Korak 3: Kreiranje Nove Stranice

Kreirajte novu stranicu ili uredite postojeću. Pronađite opciju page builder-a da omogućite drag-and-drop editor.

Korak 4: Korišćenje Unapred Dizajniranih Šablona

Počnite sa unapred dizajniranim šablonom ako je dostupan. Prilagodite ga dodavanjem, uklanjanjem i podešavanjem elemenata koristeći drag-and-drop interfejs.

Korak 5: Prilagođavanje Stranice

Koristite opcije prilagođavanja page builder-a da biste prilagodili dizajn. Modifikujte fontove, boje, veličine i druge osobine kako bi odgovarale vašem brendiranju.

Korak 6: Pregled i Objavljivanje

Pregledajte vašu stranicu kako biste osigurali da sve izgleda kako treba. Kada budete zadovoljni, objavite stranicu kako bi bila dostupna na vašem sajtu.

7. Prednosti Korišćenja WordPress Page Builder-a

Korišćenje WordPress page builder-a nudi nekoliko prednosti:

Nije Potrebno Kodiranje

Page builder-i eliminišu potrebu za znanjem kodiranja, čineći web dizajn dostupnim svima.

Brži Razvoj

Sa unapred dizajniranim šablonima i drag-and-drop interfejsom, page builder-i ubrzavaju proces razvoja sajta.

Ekonomičnost

Page builder-i mogu biti ekonomičniji od angažovanja programera, posebno za mala preduzeća i pojedince.

Fleksibilnost i Prilagodljivost

Page builder-i nude visok stepen fleksibilnosti, omogućavajući korisnicima da kreiraju jedinstvene i prilagođene dizajne.

Responzivni Dizajn

Većina page builder-a nudi opcije za responzivni dizajn, osiguravajući da vaš sajt izgleda odlično na svim uređajima.

Stalna Ažuriranja

Popularni page builder-i se redovno ažuriraju sa novim funkcijama i poboljšanjima, osiguravajući da vaš sajt ostane u korak sa najnovijim trendovima web dizajna.

8. Uobičajeni Problemi i Kako ih Rešiti

Uprkos svojim prednostima, page builder-i ponekad mogu izazvati probleme. Evo nekih uobičajenih problema i njihovih rešenja:

Problemi sa Kompatibilnošću

Problem: Problemi sa kompatibilnošću sa temama ili dodacima. Rešenje: Osigurajte da je vaš page builder kompatibilan sa vašom temom i dodacima. Proverite za ažuriranja i kontaktirajte podršku ako je potrebno.

Spora Performansa

Problem: Spora performansa sajta zbog teških elemenata page builder-a. Rešenje: Optimizujte vaš sajt minimiziranjem korišćenja velikih slika i nepotrebnih elemenata. Razmotrite korišćenje cache dodatka za poboljšanje performansi.

Ograničenja Dizajna

Problem: Ograničene opcije dizajna kod određenih page builder-a. Rešenje: Izaberite page builder koji nudi opcije prilagođavanja koje su vam potrebne. Razmotrite nadogradnju na premium verziju za dodatne funkcije.

Kriva Učenja

Problem: Teškoća u učenju kako koristiti page builder. Rešenje: Koristite dokumentaciju, tutorijale i resurse podrške page builder-a. Vežbajte korišćenje builder-a kako biste postali poznati sa njegovim funkcijama.

Prekidi u Izgledu

Problem: Prekidanje izgleda nakon ažuriranja ili promena. Rešenje: Napravite rezervnu kopiju vašeg sajta pre ažuriranja. Testirajte ažuriranja u okruženju za testiranje pre nego što ih primenite na live sajtu.

9. Često Postavljana Pitanja

Šta je WordPress page builder?

WordPress page builder je dodatak ili integrisana funkcija koja omogućava korisnicima da kreiraju i prilagođavaju web stranice koristeći drag-and-drop interfejs, bez potrebe za znanjem kodiranja.

Da li su page builder-i laki za korišćenje?

Da, većina page builder-a je dizajnirana da bude jednostavna za korišćenje sa intuitivnim drag-and-drop interfejsima, čineći ih pristupačnim za početnike.

Koji je najbolji WordPress page builder?

Najbolji page builder zavisi od vaših specifičnih potreba. Popularne opcije uključuju Elementor, Beaver Builder, Divi Builder, WPBakery Page Builder i SiteOrigin Page Builder.

Mogu li koristiti page builder sa bilo kojom WordPress temom?

Većina page builder-a je kompatibilna sa širokim spektrom tema, ali je važno proveriti kompatibilnost pre nego što izaberete builder.

Postoje li besplatni WordPress page builder-i?

Da, mnogi page builder-i nude besplatne verzije sa osnovnim funkcijama. Neki popularni besplatni page builder-i uključuju Elementor, SiteOrigin Page Builder i Beaver Builder Lite.

Da li page builder-i utiču na performanse sajta?

Page builder-i mogu uticati na performanse ako se ne koriste pravilno. Da biste osigurali optimalne performanse, minimizirajte korišćenje teških elemenata i optimizujte vaš sajt.

Mogu li kasnije promeniti page builder?

Promena page builder-a može biti izazovna i može zahtevati ponovno građenje stranica. Najbolje je izabrati builder koji zadovoljava vaše dugoročne potrebe.

Da li page builder-i podržavaju responzivni dizajn?

Da, većina modernih page builder-a podržava responzivni dizajn, osiguravajući da vaš sajt izgleda odlično na svim uređajima.

Šta ako mi treba pomoć pri korišćenju page builder-a?

Većina page builder-a nudi sveobuhvatnu podršku, uključujući dokumentaciju, tutorijale, forume i korisničku podršku. Iskoristite ove resurse ako naiđete na probleme.

Da li su page builder-i vredni ulaganja?

Da, page builder-i mogu biti vredna investicija, nudeći lakoću korišćenja, fleksibilnost i uštede u odnosu na angažovanje programera.

Zaključak

WordPress page builder-i su transformisali način na koji se sajtovi dizajniraju, čineći lakšim nego ikad kreiranje profesionalnih, prilagođenih web stranica bez kodiranja. Razumevanjem šta su page builder-i, kako funkcionišu i kako odabrati pravi, možete u potpunosti iskoristiti ove moćne alate. Bilo da ste početnik ili iskusni dizajner, WordPress page builder-i nude fleksibilnost i funkcionalnost potrebnu za kreiranje zapanjujućih sajtova.

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumete kako kreirati sigurnosne kopije vašeg sajta. Ako imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Srećno u upravljanju vašim web sajtom!