WordPress za Početnike: 51 Često Postavljano Pitanje

Aleksandar Djekic Live Skola Wordpressa

Meni

WordPress je jedan od najpopularnijih sistema za upravljanje sadržajem (CMS) na svetu. Sa svojim korisničkim interfejsom i moćnim funkcijama, nije čudo da se i početnici i iskusni korisnici odlučuju za njega za svoje veb stranice. Međutim, početak sa WordPress-om može biti zastrašujući za početnike. U ovom sveobuhvatnom vodiču odgovorićemo na 51 često postavljano pitanje o WordPress-u kako bismo vam pomogli da se lako i brzo pokrenete. Takođe ćemo vam pružiti korisne savete, najbolje prakse i resurse za unapređenje vašeg WordPress iskustva.

Sadržaj

 1. Uvod
 2. Šta je WordPress?
 3. Zašto odabrati WordPress?
 4. Početak rada sa WordPress-om
 5. Često Postavljana Pitanja
  • Opšta Pitanja
  • Teme i Prilagođavanje
  • Pluginovi
  • SEO
  • Sigurnost
  • Performanse
  • Upravljanje Sadržajem
  • E-commerce

1. Uvod

Ako ste novi u WordPress-u, niste sami. Mnogi početnici se osećaju preplavljeno brojem funkcija i opcija koje su im na raspolaganju. Ovaj vodič ima za cilj da odgovori na najčešća pitanja koja početnici imaju o WordPress-u, pomažući vam da bolje razumete platformu i iskoristite sve njene mogućnosti.

2. Šta je WordPress?

WordPress je otvoreni sistem za upravljanje sadržajem (CMS) koji pokreće preko 40% svih veb sajtova na internetu. Prvobitno je dizajniran za blogovanje, ali se razvio u svestranu platformu koja podržava različite tipove veb sajtova, uključujući e-commerce, portfolije, forume i još mnogo toga.

3. Zašto odabrati WordPress?

Korisnički Prijatan Interfejs

Jedan od glavnih razloga zašto ljudi biraju WordPress je njegov korisnički prijatan interfejs. Čak i ako niste tehnički stručnjak, lako možete da se krećete kroz kontrolnu tablu i upravljate svojim sajtom bez potrebe za učenjem složenog kodiranja.

Prilagodljivost

WordPress nudi visok nivo prilagodljivosti. Sa hiljadama dostupnih tema i pluginova, možete prilagoditi svoj sajt kako bi ispunio vaše specifične potrebe i preferencije.

Podrška Zajednice

Zajednica WordPress-a je ogromna i aktivna. Možete pronaći bezbroj tutorijala, foruma i grupa za podršku gde možete dobiti pomoć i deliti svoja iskustva.

SEO-Prijateljski

WordPress je dizajniran sa SEO-om na umu. Ima čist kod, podržava različite SEO pluginove i omogućava vam da lako optimizujete svoj sadržaj za pretraživače.

4. Početak rada sa WordPress-om

Odabir Hosting Provajdera

Vaš hosting provajder igra ključnu ulogu u performansama i sigurnosti vašeg sajta. Odaberite pouzdanog hosting provajdera koji nudi dobru brzinu, dostupnost i korisničku podršku.

Instalacija WordPress-a

Većina hosting provajdera nudi jednostavnu instalaciju WordPress-a jednim klikom, čime se olakšava početnicima da brzo započnu. Pratite uputstva hosting provajdera za instalaciju WordPress-a na svom sajtu.

Odabir Teme

Odaberite WordPress temu koja odgovara svrsi i stilu vašeg sajta. Možete pronaći besplatne i premium teme u WordPress repozitorijumu i na sajtovima trećih strana.

Instalacija Pluginova

Pluginovi proširuju funkcionalnost vašeg WordPress sajta. Instalirajte osnovne pluginove za SEO, sigurnost, performanse i druge funkcije koje su vam potrebne.

Kreiranje Sadržaja

Počnite sa kreiranjem sadržaja za vaš WordPress sajt. Koristite Gutenberg editor za dodavanje i raspoređivanje blokova sadržaja, uključujući tekst, slike, video zapise i još mnogo toga.

5. Često Postavljana Pitanja

Opšta Pitanja

1. Šta je WordPress? WordPress je otvoreni sistem za upravljanje sadržajem (CMS) koji vam omogućava da lako kreirate i upravljate veb sajtovima.

2. Da li je WordPress besplatan? Da, WordPress je besplatan za korišćenje. Međutim, možda ćete morati da platite za hosting, premium teme i pluginove.

3. Kako se prijavljujem na svoj WordPress sajt? Možete se prijaviti na svoj WordPress sajt dodavanjem /wp-admin na URL vašeg sajta (npr. vas-sajt.com/wp-admin).

4. Mogu li koristiti WordPress za e-commerce? Da, možete koristiti WordPress za e-commerce instaliranjem pluginova kao što je WooCommerce.

5. Kako ažurirati WordPress? Možete ažurirati WordPress iz svoje kontrolne table pod Nadzorna ploča > Ažuriranja.

Teme i Prilagođavanje

6. Šta su WordPress teme? WordPress teme su šabloni koji definišu dizajn i izgled vašeg sajta.

7. Kako instalirati WordPress temu? Možete instalirati WordPress temu iz svoje kontrolne table pod Izgled > Teme. Kliknite na Dodaj novu i odaberite temu iz repozitorijuma ili prenesite fajl teme.

8. Mogu li prilagoditi svoju WordPress temu? Da, možete prilagoditi svoju WordPress temu koristeći ugrađeni Prilagođivač pod Izgled > Prilagodi.

9. Šta su child teme? Child tema je tema koja nasleđuje funkcionalnost i stilizaciju druge teme, nazvane parent tema. Omogućava vam da pravite promene bez uticaja na parent temu.

10. Kako kreirati child temu? Da biste kreirali child temu, kreirajte novi folder u svom direktorijumu tema, dodajte fajl style.css sa informacijama o child temi i učitajte stilsku datoteku parent teme.

Pluginovi

11. Šta su WordPress pluginovi? WordPress pluginovi su delovi softvera koji dodaju funkcionalnost vašem WordPress sajtu.

12. Kako instalirati WordPress plugin? Možete instalirati WordPress plugin iz svoje kontrolne table pod Pluginovi > Dodaj novi. Pretražite plugin u repozitorijumu ili prenesite fajl plugin-a.

13. Kako ažurirati pluginove? Možete ažurirati WordPress pluginove iz svoje kontrolne table pod Nadzorna ploča > Ažuriranja ili Pluginovi > Instalirani pluginovi.

14. Koji su osnovni pluginovi za WordPress? Osnovni WordPress pluginovi uključuju one za SEO (Yoast SEO), sigurnost (Wordfence), keširanje (W3 Total Cache) i bekape (UpdraftPlus).

15. Mogu li kreirati svoj plugin? Da, možete kreirati svoj WordPress plugin pisanjem prilagođenog koda i dodavanjem u direktorijum wp-content/plugins.

SEO

16. Kako poboljšati SEO na mom WordPress sajtu? Da biste poboljšali SEO na vašem WordPress sajtu, koristite SEO pluginove, kreirajte visokokvalitetan sadržaj, optimizujte slike i osigurajte da je vaš sajt prilagođen za mobilne uređaje.

17. Šta su SEO pluginovi? SEO pluginovi su alati koji vam pomažu da optimizujete svoj veb sajt za pretraživače. Popularni SEO pluginovi uključuju Yoast SEO i All in One SEO Pack.

18. Kako instalirati SEO plugin? Možete instalirati SEO plugin iz svoje kontrolne table pod Pluginovi > Dodaj novi. Pretražite SEO plugin i kliknite na Instaliraj sada.

19. Kako koristiti Yoast SEO? Da biste koristili Yoast SEO, instalirajte i aktivirajte plugin, a zatim konfigurišite postavke pod SEO > General. Koristite plugin za optimizaciju sadržaja, upravljanje meta tagovima i kreiranje sitemap-a.

20. Šta su meta tagovi? Meta tagovi su isječci teksta koji opisuju sadržaj stranice. Koriste ih pretraživači za razumevanje sadržaja vaše stranice.

Sigurnost

21. Kako osigurati svoj WordPress sajt? Da biste osigurali svoj WordPress sajt, koristite sigurnosne pluginove, održavajte sajt ažuriranim, koristite jake lozinke i implementirajte SSL.

22. Šta su sigurnosni pluginovi? Sigurnosni pluginovi su alati koji pomažu u zaštiti vašeg WordPress sajta od malware-a, hakovanja i drugih pretnji. Popularni sigurnosni pluginovi uključuju Wordfence i Sucuri.

23. Kako instalirati sigurnosni plugin? Možete instalirati sigurnosni plugin iz svoje kontrolne table pod Pluginovi > Dodaj novi. Pretražite sigurnosni plugin i kliknite na Instaliraj sada.

24. Šta je SSL? SSL (Secure Sockets Layer) je protokol koji šifrira podatke između pregledača korisnika i vašeg sajta. Bitan je za osiguranje osetljivih informacija.

25. Kako omogućiti SSL na mom WordPress sajtu? Da biste omogućili SSL na svom WordPress sajtu, nabavite SSL sertifikat od vašeg hosting provajdera i instalirajte ga na svom sajtu. Ažurirajte URL vašeg sajta da koristi https.

Performanse

26. Kako poboljšati performanse mog WordPress sajta? Da biste poboljšali performanse vašeg WordPress sajta, koristite keširanje pluginove, optimizujte slike, minimizirajte pluginove i odaberite pouzdanog hosting provajdera.

27. Šta su keširanje pluginovi? Keširanje pluginovi kreiraju statične verzije vašeg sadržaja kako bi smanjili opterećenje servera i poboljšali vreme učitavanja. Popularni keširanje pluginovi uključuju W3 Total Cache i WP Super Cache.

28. Kako instalirati keširanje plugin? Možete instalirati keširanje plugin iz svoje kontrolne table pod Pluginovi > Dodaj novi. Pretražite keširanje plugin i kliknite na Instaliraj sada.

29. Kako optimizovati slike za performanse? Da biste optimizovali slike za performanse, koristite pluginove za kompresiju slika, odaberite pravi format slike i koristite responzivne slike.

30. Šta je lazy loading? Lazy loading je tehnika koja odlaže učitavanje slika dok ne budu potrebne, smanjujući početno vreme učitavanja i poboljšavajući performanse.

Upravljanje Sadržajem

31. Kako kreirati post u WordPress-u? Da biste kreirali post u WordPress-u, idite na svoju kontrolnu tablu i navigirajte do Postovi > Dodaj novi. Unesite sadržaj, dodajte slike i formatirajte post koristeći Gutenberg editor.

32. Kako kreirati stranicu u WordPress-u? Da biste kreirali stranicu u WordPress-u, idite na svoju kontrolnu tablu i navigirajte do Stranice > Dodaj novu. Unesite sadržaj, dodajte slike i formatirajte stranicu koristeći Gutenberg editor.

33. Koja je razlika između posta i stranice? Postovi se obično koriste za blog sadržaj i prikazuju se u obrnutom hronološkom redu. Stranice se koriste za statični sadržaj, kao što su stranice O nama ili Kontakt.

34. Kako upravljati kategorijama i tagovima? Da biste upravljali kategorijama i tagovima, idite na svoju kontrolnu tablu i navigirajte do Postovi > Kategorije ili Postovi > Tagovi. Dodajte, izmenite ili izbrišite kategorije i tagove po potrebi.

35. Kako dodati medije na moj WordPress sajt? Da biste dodali medije na svoj WordPress sajt, idite na svoju kontrolnu tablu i navigirajte do Mediji > Dodaj novi. Prenesite slike, video zapise i druge medijske datoteke sa vašeg računara.

E-commerce

36. Mogu li koristiti WordPress za kreiranje online prodavnice? Da, možete koristiti WordPress za kreiranje online prodavnice instaliranjem e-commerce pluginova kao što je WooCommerce.

37. Šta je WooCommerce? WooCommerce je moćan e-commerce plugin za WordPress koji vam omogućava da prodajete proizvode i usluge online.

38. Kako instalirati WooCommerce? Možete instalirati WooCommerce iz svoje kontrolne table pod Pluginovi > Dodaj novi. Pretražite WooCommerce i kliknite na Instaliraj sada.

39. Kako dodati proizvode u moju WooCommerce prodavnicu? Da biste dodali proizvode u svoju WooCommerce prodavnicu, idite na svoju kontrolnu tablu i navigirajte do Proizvodi > Dodaj novi. Unesite detalje o proizvodu, uključujući naslov, opis, cenu i slike.

40. Kako upravljati porudžbinama u WooCommerce-u? Da biste upravljali porudžbinama u WooCommerce-u, idite na svoju kontrolnu tablu i navigirajte do WooCommerce > Porudžbine. Pregledajte, izmenite i ažurirajte porudžbine po potrebi.

Napredna Pitanja

41. Kako da bekapujem svoj WordPress sajt? Da biste bekapovali svoj WordPress sajt, koristite bekap pluginove kao što su UpdraftPlus ili BackWPup. Zakazujte redovne bekape i čuvajte ih na sigurnom mestu.

42. Kako da migriram svoj WordPress sajt na novog hosta? Da biste migrirali svoj WordPress sajt na novog hosta, koristite pluginove za migraciju kao što su Duplicator ili All-in-One WP Migration. Pratite uputstva plugin-a za izvoz i uvoz sajta.

43. Kako da kreiram višejezični WordPress sajt? Da biste kreirali višejezični WordPress sajt, koristite pluginove kao što su WPML ili Polylang. Ovi pluginovi vam omogućavaju da prevodite sadržaj i upravljate više jezika.

44. Kako da kreiram članstvo sajt sa WordPress-om? Da biste kreirali članstvo sajt sa WordPress-om, koristite članstvo pluginove kao što su MemberPress ili Restrict Content Pro. Ovi pluginovi vam omogućavaju da kreirate i upravljate članstvima, ograničavate sadržaj i rukujete plaćanjima.

45. Kako da dodam prilagođeni CSS na moj WordPress sajt? Da biste dodali prilagođeni CSS na svoj WordPress sajt, idite na svoju kontrolnu tablu i navigirajte do Izgled > Prilagodi > Dodatni CSS. Unesite svoj prilagođeni CSS kod i sačuvajte promene.

46. Šta je WordPress REST API? WordPress REST API je interfejs koji omogućava developerima da komuniciraju sa WordPress sajtovima koristeći JavaScript. Omogućava kreiranje prilagođenih aplikacija i integracija sa WordPress-om.

47. Kako koristiti WordPress REST API? Da biste koristili WordPress REST API, šaljite HTTP zahteve na REST API krajnje tačke vašeg sajta. Preuzmite i manipulišite podacima kao što su postovi, stranice i korisnici.

48. Kako da optimizujem svoju WordPress bazu podataka? Da biste optimizovali svoju WordPress bazu podataka, koristite pluginove za optimizaciju baze podataka kao što su WP-Optimize ili WP-Sweep. Ovi pluginovi pomažu u čišćenju nepotrebnih podataka i poboljšanju performansi baze podataka.

49. Kako da dodam Google Analytics na moj WordPress sajt? Da biste dodali Google Analytics na svoj WordPress sajt, koristite pluginove kao što su MonsterInsights ili ručno dodajte tracking kod u zaglavlje vašeg sajta.

50. Kako da koristim Gutenberg u WordPress-u? Gutenberg je podrazumevani blok editor u WordPress-u. Koristite ga za kreiranje i raspoređivanje blokova sadržaja, uključujući tekst, slike, video zapise i još mnogo toga.

51. Kako da pronađem pomoć za WordPress? Da biste pronašli pomoć za WordPress, posetite WordPress forume za podršku, pridružite se WordPress zajednicama ili konsultujte tutorijale i dokumentaciju dostupne online.